У организацији Националне службе за зпошљавање у Рашки је 13.октобра одржан Сајам запошљавања на коме је 10 послодаваца понудило око 100 радних места углавном у сектору туризма и угоститељства.
Током Сајма запошљавања, председник Општине Рашка Немања Поповић уручио је 23 уговора лицама која су се уз подршку НСЗ и Општине Рашка одлучила да покрену сопствени посао.
Поповић је истакао да је Општина Рашка ове године из свог буџета издвојила 15 милиона динара за суфинансирање мера активне политике запошљавања. “То нису средства само за програме самозапошљавања, већ и за програме јавних радова, стручну праксе и разне едукације како би незапослени са евиденције тржишта рада могли лакше да нађу посао. Наш главни циљ јесте да смањимо број незапослених у Рашки”, истако је председник општине Рашка.
Различити програми усмерени ка подстицању запошљавања ове године су у Рашки финансирани са укупно 30 милиона динара – поред 15 милиона динара опредељених у локалном буџету, исти износ издвојила је држава преко НСЗ. На тај начин финансиран је програм јавних радова на којима је ангажовано 27 кандидата, док је стручном праксом обухваћено 12 лица. Како сва средства из програма за стручну праксу нису утрошена, биће усмерена на подршку онима који су се одлучили за самозапошљавање. Поред 23 уговора који су уручени на Сајму запошљавања, још 20 уговора биће додељено до краја године.
На евиденцији испоставе НСЗ у Рашки тренутно се налази 1.670 активних тражилаца запослења