За спорт у Општини Рашка многи са правом кажу да је расадник талената, али и врхунских спортиста. Спектар разноврсности спортских грана је доста широк што потврђује и чињеница да на овој територији егзистира 14 спортских колектива у осам спортова (фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, карате, атлетика, смучање, параглајдинг).

Најбогатију традицију у Рашки има фудбал. Носиоци овог спорта су Фудбалски клуб „Бане“ из Рашке и Фудбалски клуб „Рудар“ из Баљевца, док у Јошаницкој Бањи егзистира ФК „Гранит“.

ФК „Бане“ основан је далеке 1931. године као ФК „Студеница“. Највише успеха имао је периоду од 1999. до 2004. године, када се такмичио у Другој савезној лиги. Највећи успех остварио је у сезони 2002/2003, када је овај клуб првенство завршио на другом месту  иза чачанског Борца. Фудбалски клуб „Бане“ тренутно је члан зонске лиге „Морава“. Овај клуб је изнедрио низ успешних играча од којих су поједини имали  репрезентативне и интернационалне фудбалске каријере. Из новије историје од играча у најбољој младој репрезентацији наше земље играли су Ðорђе Јокић и Никола Милојевић.
Фудбалски клуб „Рудар“ из Баљевца основан је 1934. године. Из овог клуба такође, неколико играча је имало успешне каријере. Баљевчани су у сезони 2002/2003 играли у српској лиги, али од тада (углавном због реорганизације такмичења), су чланови нижег степена такмичења, тако да се тренутно такмиче у лиги рашког округа. Миланко Рашковић тренутно првотимац Црвене Звезде, прве фудбалске кораке начинио је у овом клубу.

Имајући у виду време оснивања, може се слободно рећи да су ови фудбалски клубови представљали корене развоја фудбала на територији општине Рашка.

Поред ових клубова на територији општине Рашка егзистира и фудбалски клуб „Гранит“ из Јошаничке Бање. Прве активности овог фудбалског клуба по неким сазнањима почињу 1959. године. Клуб није имао значајније спортске резултате и углавном се такмичио у нижим фудбалским лигама.

Најмлађи фудбалски колектив у општини је ОФК „Влада Димитријевић“, који је основан 1. октобра 2005. године. Клуб је добио име по Владимиру Димитријевићу, фудбалеру Црвене Звезде, који је изгубио живот 1.октобра 2001. на једном од тренинга нашег најтрофејнијег клуба. У овом клубу тренира око 130 дечака годишта од 1993. до 2002. Иако је клуб млад, до сада су имали доста успеха у лигама млађих категорија, као и на турнирима широм Србије.

Рукометни клуб „Бане“ је један од носиоца спорта у Рашки и током 42 године постојања постизао је добре резултате. Основан је 1965. године као РК „Партизан“, да би од 1976. године променио име у РК „Бане“. Тренутно се такмичи у Другој рукометној  лиги група „Југ“.

Женски рукометни клуб “Рашка“ тренутно се такмичи у Другој рукометној лиги “Југ“, где углавном бележи солидне резултате. До пре неколико година клуб је био у склопу мушког рукометног клуба.

Кошаркашки клуб „Бане“ основан је 1975. године, с тим да једно време није имао активности, а од 2000.године поново се укључио у званична такмичења КСС. Претходне три сезоне био је члан Друге српске лиге „Запад“.

У Баљевцу поред фудбалског, вец дуги низ година егзистира и мушки Одбојкашки клуб  „Рудар“, који има доста велику традицију. Овај колектив основан је 1975.године и углавном је био члан регионалне, међурегионалне и републичке лиге. Једно време члан овог клуба био је и Миљан Гољовиц, кошаркашки интернационалац и три сезоне члан Уллкера из Истанбула.

Одбојкашки клуб „Бане“, који има обе селекције, један је од најмлађих спортских колектива, али се може подичити великим бројем полазника. Женска селекција од ове јесени по први пут укључиће се у званична такмичења у сениорској конкуренцији, док мушка селекција ради на анимирању нових чланова.

Карате клуб „Рашка“ може се подичити са великим бројем успеха како у земљи тако и у иностранству. Основан је 1974. године и тренутно окупља око 70-так чланова, који не пропуштају прилику да се са такмичења врате са медаљама, а десетак њих су чланови српске реперезнтације. Мирко Пузовић је као члан наше најбоље селекције учествовао на светским и европским првенствима, одакле се углавном враћао са медаљом.

Атлетски клуб „Рашка“ егзистира неких 15-так година. Уз искусног тренера Бошка Вељовића стасало је доста атлетичара који су на такмичењима у Србији освојили прегршт одличја. Велика нада рашчанске, али и српске атлетике је млади Предраг Мијушковић, који у својој категорији бележи врхунске резултате и тренутно је неприкосновен у Србији.

Параглајдинг клуб „Голија“ основан је 2004. године и тренутно броји 18 чланова. Највећи успех остварен је на државном првенству Србије 2006. године, када је у екипној конкуренцији освојено друго место. Поред тога клуб је веома успешно организовао и неколико такмичења, која су окупила најбоље такмичаре из земље и иностранства.