Чланови Општинског већа усвојили су данас извештај о раду Општинске управе Рашка за 2020. годину. У документу се истиче да је рад ОУ био условљен пандемијом ковида 19, али да су упркос томе изворни и поверени послови обављани у складу са законима и предвиђеним роковима. Веће је усвојило Извештај о раду Општинског јавног правобранилаштва, које је у 2020. години примило 154 нова предмета. Из 2019. пренето је 138 предмета, а решено укупно 196. Највише је било предмета из парничне материје. Битан део послова Правобранилаштва био је везан за попис имовине општине Рашка. До краја 2020. године у евиденцију јавне својине општине Рашка је уведено 8.660 непокретности. На 425 непокретности општина је корисник, а власник Република Србија. Чланови Општинског већа су усвојили Извештај о раду Туристичке организације у 2020. години. Ситуација изазвана пандемијом коронавируса највише се одразила на туристички сектор, па су манифестације, сајмови и други туристички програми били отказани, а објекти у Јошаничкој бањи и на Копаонику радили су смањеним капацитетом и у складу са противепидемијским мерама. Промотивне и пропагандене активности одвијале су се путем друштвених мрежа.
Већници су прихватили Извештај о раду ЈКП „Рашка“ у 2020. години. У извештају се наводи да је фабрика воде у Беоцима произвела и дистрибуирала више од 1,6 милиона кубних метара воде према Рашки и преко 500.000 кубних метара према Баљевцу. Хигијенски завод обавио 340 анализа. Извршена је реконструкција цевовода у Карађорђевој улици и у насељу Трнавска река. Урађена је реконструкција дела водоводне, канализационе и атмосферске мреже на Копаонику. Статистички подаци показују да је у 2020. години са територије општине Рашка сакупљено и одвезено на депонију у Раздољу око 12.500 тона смећа. Проценат наплате од физичких лица је преко 90 процената, док је проценат наплате од правних лица знатно виши.
На седници је усвојен Извештај о раду ЦК „Градац“ у 2020. години. У протеклој години у Јошаничкој Бањи је отворена стална поставка у Спомен - комплексу посвећеном Милунки Савић. Пројекат је рализован средствима Министарства културе и Општине Рашка. Издавачку делатност обележило је објављивање 43. броја Часописа за књижевност, уметност, науку и културу „Рашка“, фото-монографије „Др Радослав Павловић – фотодокументариста Рашке друге половине 20. века“, мемоарских записа Ратка Новковића „Нема више“, књиге интервјуа Милисава Савића „Бандит и професор“ и још 9 наслова. Због епидемијске ситуације у градској галерији током 2020. године организоване су само 2 изложбе. Културне манифестације су углавном биле отказане због пандемије, али је почетком 2020. на Копаонику одржан ГитарАртФестивал. Манифестација „Музеји за 10“ уместо у мају, организована је у новембру.
Општинско веће је прихватило Извештај о раду Историјског архива Краљево, који има територијалну надлежност над градом Краљевом и општинама Рашка и Врњачка Бања. Током протекле године Архив се бавио редовним пословима који се односе на чување, заштиту, обраду и преузимање архивске грађе. Тренутно поседује 2.590 дужних метара архивске грађе, 467 фондова и збирки, 28 фондова од изузетног значаја, 19 фондова од великог значаја. Прошле године Историјски архив је објавио монографије „Краљево у 2.светском рату“, „Од манастира Студеница до Здравственог центра Студеница“ и „Манастир Жича – центар архиепископије“.
Према Плану рада Архива за 2021. годину биће настављен стручни надзор над архивирањем грађе, а приоритет ће бити дат правосућу, органима управе, јавним предузећима и установама; наставиће се и активност на прикупљању података о имаоцима грађе у приватном власништву; обрада архивске грађе биће усмерена ка фондовима и збиркама за чије садржаје постоји највеће интересовање корисника. У складу са Закључком Владе Републике Србије и Споразумом о реституцији матичних књига Архив је у обавези да СПЦ врати матичне књиге рођених, крштених и умрлих које се односе на период 1837 – 1949. година, а пре тога ће направити копије свих 295 матичних књига.
Чланови Већа су прихватили одлуку да се обави екстерна ревизија завршног рачуна буџета. Наиме, Општина Рашка је добила сагласност од Државне ревизорске институције да екстерну ревизију завршног рачуна буџета изврши друго лице које испуњава законом прописане услове. Независна ревизорска кућа биће изабрана на тендеру.
Општинско веће је усвојило нови Правилник о условима за доделу студентских стипендија, као и Правилник о условима за доделу награда надареним ученицима и студентима.
Веће је прихватило Годишњи извештај о раду Комисије за пољопривреду. Комисија је располагала буџетом од преко 20 милиона динара. За подстицајна средства конкурисала су 303 регистрована газдинства, а услове за коришћење средстава испунило је 289 пољопривредника. Укупно је исплаћено нешто више од 19 милиона динара.
Општинско Веће усвојило Закључак Комисије за социјална питања. Комисији су упућена 24 захтева. Одобрено је 18, 4 захтева су неоснована, а у 2 предмета ће се тражити допуна документације.


23.3.2021. године