У оквиру програма подршке ЈЛС у спровођењу социјално иновативних пројеката у сарадњи са ОЦД, Влада Швајцарске и организације SWISS PRO, подржали су пројекат Општине Рашка „ПОКРЕНИ СЕ!“. Реализацијом пројекта су створене могућности за радну активацију лица из друштвено осетљивих група кроз одрживу примену едукативног мултисекторског модела стицања преносивих вештина и практичних знања. Званичан партнер локалне самоуправе у реализацији пројекта је било “Удружење за помоћ лицима са сметњама у развоју Рашка”.
Пројекат је трајао од септембра 2019. до краја децембра 2020. године.
Пројектом је обухваћено 98 лица из друштвено маргинализованих група – млади до 30 година, жене, лица старија од 50 година, лица која су дугорочно незапослена – минимум 12 месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање Републике Србије, незапослена лица која траже посао дуже од 18 месеци, особе са сметњама у развоју, лица без квалификација и нискоквалификовани, избегла и интерно расељена лица, радно способни корисници новчане социјалне помоћи и родитељи деце са сметњама у развоју.
Лица су похађала 5 (пет) тематских обука у области комуникација, писања пројеката и стицања дигиталних вештина. Други део пројекта се односио на реализацију програма стручних односно радних пракси у приватном и цивилном сектору, а у контексту креирања нових шанси за запошљавање за оне који своје место не могу пронаћи на актуелном тржишту рада. Програм пракси је похађало 22 лица у 12 привредних субјеката (фирме, предузетничке радње и једно удружење особа са инвалидитетом – “Срна”). Поједини послодавци укључени у програм пракси су запослили укупно 4 (четири) лица по истеку програма.
Укупна вредност пројекта је 17.386,59 USD (1.651.726,05 РСД). Општина Рашка је суфинансирала реализацију пројекта у износу од 206.000,00 РСД.