Председник Општине Рашка Немања Поповић уручио је данас 85 уговора за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова. Јавни позив за доделу субвенција ове године је био расписан 2 пута, па ће онима који су  конкурисали у другом кругу, уговори бити додељени почтком наредне године. За финансирање Програма енергетске ефикасности у 2023. години Министарство рударства и енергетике и Општина Рашка издвојили су 24 милиона динара.
 
Обраћајући се грађанима који су добили субвенције за замену столарије, побољшање изолације крова и зидова, уградњу ефикаснијих котлова, председник Општине Рашка Немања Поповић је рекао је подизање нивоа енергетске ефикасности један од приоритетних пројеката Владе Републике Србије, ресорног министарства и локалних самоуправа. „Мере енергетске санације спроводе се од 2021. године и до сада су Министарсво и Општина Рашка издвојили преко136 милиона динара. Потписан је 541 уговор. Столарија је замењена у 418 кућа или станова, нови системи грејања уграђени су у 98 стамбених јединица, помоћ за набавку топлотних пумпи добила су 3 домаћинства, док су се 22 корисника определила за постављање соларних панела“, рекао је председник Општине Рашка и додао: „Подршка државе и локалне самоуправе неће изостати ни у наредном периоду. Настојаћемо да обезбедимо средства како би грађани са што мање личних издвајања успели да спроведу мере енергетске санације. Уверен сам да ћемо на тај начин утицати на побољшање животног стандарда, јер ће и трошкови грајања бити мањи. Али не само то. Свака од ових активности допринеће и већој енергетској независности и здравијој животној средини“. 

У сарадњи са Светском банком Министарство рударства и енергетике обезбедило је  50 милиона долара за унапређење енергетске ефикасности, па се процењује да ће око 50.000 домаћинстава у Србији бити енергетски санирано.