Свечаном седницом СО Рашка, уприличеном 15. септембра у сали Дома културе и другим пригодним програмима, обележен је 17. септембар - Дан општине Рашка.
Поред одборника, већника, директора републичких и локалних предузећа и установа, предузетника, бивших председника Општине Рашка, представника суседних општина, СПЦ и Војске Србије, седници СО Рашка присуствовали су и специјални изасланик председника Републике Србије Александра Вучића и почасни грађанин Рашке Милорад Вељовић, специјални изасланик министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ђорђе Дабић и делегација братског града Храстника из Републике Словеније. Седница је почела химном „Боже правде“ коју су извели ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и поздравним говором председнице СО Рашка Мирјане Скорић, након чега је емитован промотивни филм о најважнијим развојним пројекима реализованим у општини Рашка у протеклих годину дана. Честитајући грађанима празник, председник Општине Рашка Немања Поповић је истакао да смо „у сарадњи са Владом Републике Србије, ресорним министарствима и страним донаторима посвећено радили на стварању бољих услова у образовним и здравственим установама, стипендирали и награђивали најбоље студенте и ђаке, градили нову и реконструисали постојећу комуналну и путну инфраструктуру, реализовали важне програме у погледу подизања енергетске ефикасности и заштите животне средине. Улагањима у туризам настојали смо да подстакнемо даљи развој ове привредне гране и пружимо подршку приватном сектору“. Председник је додао и да смо „одговорно пошање према најосетљивијим групама становништа показали креирањем пакета мера социјалне подршке и програмима стамбеног збрињавања“.
Говорећи о плановима Поповић је нгаласио: „Пред нама су важни задаци и послови, па ће сви наши напори бити усмерени ка стварању бољих услова за живот грађана Рашке. Отварање нових радних места и подизање животног стандара становништва, наши су приоритети. Најзначајнији инфраструктурни пројекти који нас очекују у наредном периоду везни су за изградњу постројења за прераду отпадних вода на Копаонику и доградњу водовоног система, реконструкцију 3 основне школе, а надамо се да ћемо успети да добијемо средства за реконструкцију Спортске хале у Рашки“. Поповић је додао и да резултати пописа становништва показују да нас је све мање на овим просторима и да се баш зато „очекује ангажовање свих ресурса у циљу спречавања миграција и креирања подстицаајног окружења у коме ће сваки грађанин Раше моћи да оствари своје снове“.
У другом делу Свечане седнице СО Рашка, заслужним појединцима и институцијама уручене су награде и признања које се додељују поводом Дана општине Рашка. РАШКA ПОВЕЉA за 2023. годину припала је СРЕДЊОЈ ШКОЛИ ''КРАЉИЦА ЈЕЛЕНА'', за 75 година постојања, успешан васпитно-образовни рад, увођење иновативних приступа у настави, неговање инклузије, као и за културни и друштвени допринос заједници. ЗАХВАЛНИЦЕ ОПШТИНЕ РАШКА за 2023. годину добили су: Драган Нићифоровић, пензионисани ватрогац, за развој ватрогасне службе, као и за допринос очувању традиције, обичаја и народне културе у општини Рашка; свештеник Бранко Росић, старешина Храма Успења Пресвете Богородице из Јошаничке Бање, за предани рад на обнови храма и за подизање споменика Патријарху Герману у Јошаничкој Бањи; Нада Коларевић, професор биологије из Рашке, за дугогодишњи успешан рад у просвети, изузетну преданост, стручност и посвећеност образовању и васпитању бројних генерација ученика.
Скупштина општине Рашка је поводом 17. септембра – Дана општине Рашка, доделила и новчане награде у износу од по 50.000,00 динара: Лазару Вељковићу из Биљановца, студенту завршне пете године Медицинског факултета у Крагујевцу - Фармација, за остварену високу просечну оцену у току студирања – 9,81; Данилу Лазаревском из Рашке, студенту завршне шесте године Медицинског факултета у Београду, за остварену високу просечну оцену у току студирања – 9,77; Жељку Маринковићу из Кућана, студенту завршне четврте године Грађевинског факултета у Београду, за остварену високу просечну оцену у току студирања – 9,65. Ивани Чоловић из Рашке, студенту завршне четврте године Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, за остварену високу просечну оцену у току студирања –9,61, Јани Пашајлић из Рашке, студенту завршне четврте године ЕТФ-а Београд, за остварену високу просечну оцену у току студирања - 9,59; Невени Вељковић из Јошаничке Бање, студенту завршне четврте године ФОН-а Београд, за остварену високу просечну оцену у току студирања - 9,51; Милици Маринковић из Рашке, студенту завршне четврте године Војне академије Београд, за остварену високу просечну оцену у току студирања - 9,49; Софији Радосављевић из Драганића, студенту завршне четврте године Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, за остварену високу просечну оцену у току студирања - 9,45; Милану Цветковићу из Супња, за учињено изразито хумано дело - спасавање људског живота и Савки Вуловић из Рашке, за учињено изразито хумано дело - спасавање људског живота.
Након доделе признања, а у част добитника, пригодан програм извели су професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“.
Поводом Дана општине у Рашки је 14. септембра изведена представа Београдског драмског позоришта „Ноћ Хелвера“ са Мирјаном Карановић и Ермином Бравом у главним улогама. Традиционални програм „Граду на дар“ организован је у суботу, 16. септембра у градском парку и окупио је локална удружења грађана, произвођаче хране и пића, спортске клубове и културно-уметничка друштва из Рашке, Брвенице, Баљевца и Јошаничке Бање. Последњи програм у оквиру обележавања Дана општине био је концерт Пеђе Јовановића одржан на градском тргу 17. септембра.