На основу члана 32. тачка 1., став 6, Закона о локалној самоуправи („Службени гласник РС“ бр. 129/2007, 83/2014 – др. закон, 101/2016 – др. закон и 47/2018 и 111/2021 – др. закон), члана 26. Закона о планском систему Републике Србије („Службени гласник РС“ бр. 30/2018) и члана 40. став 1. тачка 4. Статута Општине Рашка („Службени гласник општине Рашка“ бр. 197/18) Скупштина Општине Рашка, на седници одржаној дана 07. октобра 2022. године, доноси

ОДЛУКУ
О ИЗРАДИ, СПРОВОЂЕЊУ, ПРАЋЕЊУ И ИЗВЕШТАВАЊУ О СПРОВОЂЕЊУ СРЕДЊОРОЧНОГ ПЛАНА ОПШТИНЕ РАШКА

Члан 1.
Овом одлуком покреће се поступак и приступа се изради Средњорочног плана Општине Рашка за период од 2023. до 2025. године.
У складу с овом одлуком и применљивим прописима, врши се израда средњорочних планова Општине Рашка и у наредним годинама, и организује спровођење, праћење и извештавање о спровођењу средњорочних планова.

Члан 2.
Средњорочни план јесте свеобухватан плански документ који се доноси за период од три године и који омогућава повезивање јавних политика са средњорочним оквиром расхода.
Средњорочни план се израђује на основу важећих докумената јавних политика, уз уважавање приоритетних циљева Владе, расположивих капацитета и ресурса, као и промена фактичке ситуације у односу на време када су ти документи јавних политика донети.
Процес израде средњорочног плана подразумева следеће фазе: а) Анализа резултата остварених у претходном периоду, б) Израда нацрта средњорочног плана, в) Израда предлога средњорочног плана – усклађивање с утврђеним лимитима тј. с предлогом финансијског плана и г) Израда коначне верзије средњорочног плана усклађене с усвојеним буџетом Општине.
У спровођењу средњорочног плана, праћењу спровођења и извештавању, поштују се рокови и захтеви прописани применљивим прописима.
Обвезник средњорочног планирања је Општина Рашка, а у изради и спровођењу средњорочног плана на организован начин учествују представници корисника буџетских средстава Општине и остали корисници јавних средстава над чијим радом Општина врши надзор.

Члан 3.
Средњорочног плана за период 2023. до 2025. године, Општина Рашка израђује уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО), у оквиру Програма „EU Exchange 6“ – Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Републици Србији“ који финансира Европска унија у оквиру националног програма ИПА 2019.

Члан 4.
Председник Општине Рашка, посебним Решењем одређује координатора и чланове/ице Координационог тела одговорне за израду нацрта средњорочног плана, координацију, праћење и извештавање о његовом спровођењу.

Члан 5.
Средњорочни план Општине Рашка мора бити у сагласности с Планом развоја Општине Рашка за период 2022 – 2029. године.
Члан 6.
Ова одлука ступа на снагу 8. (осмог) дана од дана објављивања у „Службеном гласнику општине Рашка“.

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ РАШКА
I Број: 06- IХ-21/2022-11
Дана: 07. октобра 2022. године