Председник општине Рашка Игњат Ракитић приредио је данас свечани пријем за најбоље ученике завршних разреда основих и средњих школа и уручио им вредне поколоне. На крају школске 2021/2022. године, у рашчанским школама било је укупно 38 ђака носилаца дипломе „Вук Караџић“. Они су награђени комплетом књига и новчаним поклоном од 15.000,00 динара. Ђаци генерације које школе бирају сваке године, добили су новчану награду од 20.000,00 динара, комплет књига и боравак у образовно-спортском кампу у Грчкој. Међу награђенима је и 12 основаца и средњошколаца који су на републичким такмичењима постигли изузетне резултате и освојили једно од прва 3 места. Сви они су поред комплета књига, добили и новчани поклон од 20.000,00 динара за освојено прво место, 15.000,00 за друго место и 10.000,00 за треће место. Награђенима су уручене и сезонске карта за градски базен.
Честитајући ученицима на успеху који су остварили током школовања и резултатима које су постигли на такмичењима, председник Ракитић им се захвалио што на најбољи начин предствљају Рашку, школе које похађају, као и породице из којих потичу и додао: „Ви сте понос нашег града. Желим вам да и у наставку школовања будете вредни, марљиви и истрајни и да не одустанете од остварења својих снова. Локална самоуправа ће вам увек бити подршка. Волео бих да се једног дана вратите у Рашку и да стечена знања и искуства употребите за развој нашег краја и напредак читаве наше заједнице“. Председник је честитке упутио и наставницима, професорима, тренерима и родитељима награђених ђака.
Општина Рашка је кроз разне видове финансирања, обезбедила подрушку за породице које школују децу. У овој школској години из локалног буџета награђенo је 50 ученика, 64 студента примају стипендију у месечном износу од 8.000,00 динара, док је једнократну новчану подрушку за образовање и усавршавање добило још 6 академаца. Превоз за ученике основних и средњих школа је бесплатан, а од 1. септембра сви основци ће имати и бесплатне уџбенике.

08.07.2022. године