Општинско веће је усвојило Нацрт одлуке о завршном рачуну буџета општине Рашка за 2021. годину. Укупни приходи са пренетим неутрошеним средствима износе 1.612.746.00 динара, док су расходи остварени у износу од 1.426.016.000 динара. Остварење прихода у односу на плнан је 93,4%. Утврђени суфицит од 27 милиона динара биће употребљен за реализацију пројеката као што су „Радимо и градимо за инклузивну Рашку“, односно за изградњу станова за осетљиве и маргинализоване групе, за рад породичног саветовалишта, програм Дечје недеље и активности ТО Рашка.

Веће је усвојило Одлуку о првом ребалансу буџета општине Рашка за 2022. годину, којом се буџет увећава за 175 милиона динара и износи 1.943.146.000 динара. Ребаланс је урађен како би била обезбеђена додатна средстава за реализацију започетих пројеката, обезбеђивање огрева за школе, набавку уџбеника за основце, усклађивања плата са одлуком Владе Републике Србије, повећање издвајања за превоз.

На седници су усвојене измене и допуне Програма уређења грађевинског земљишта. Укупан износ опредељених средстава од скоро 500 милиона динара остаје исти, али је због усклађивања пројектне документације и повећања цена на тржишту урађена прерасподела буџета. Изјашњавање о предлогу ЈКП „Рашка“ за повећање цена комуналних услуга, одложено је, уз закључак да се упркос поскупљењу енергената, репроматеријала, хемикалија и других параметара који утичу на формирање цене услуга, уради детаљна анализа свих трошкова. Поред тога, у закључку усвојеном на седници Општинског већа, нашао се и предлог за увођење тзв „блок тарифе“ која подразумева различите цене воде у зависности од нивоа потрошње, као и дефинисање заштићене категорије потрошача уз израду социјалних карата.

Чланови Већа усвојили су Одлуку о успостављању међуопштинске сарадње у области управљања отпадом између општине Рашка, града Новог Пазара и општине Тутин.

Веће је усвојило Годишњи извештај о раду Комисије за развој пољопривреде. У 2021. години за програме развоја пољопривреде било је опредељено 20.800.000 динара. За подстицаје је конкурисало 297 газдинстава, а новац је добило 296. Укупно је исплаћено 19.857.182 динара. На седници је усвојена Одлука о приступању изради Плана јавног здравља општине Рашка за наредних 5 година.

23. 05. 2022. године