На основу члана 109., 216. и 218. Закона о енергетици оператор преносног система ЕМС АД Београд, надлежан за енергетски објекат, дужан је да о свом трошку редовно уклања дрвеће или гране и друго растиње које угрожава рад енергетског објекта. Такође, на основу члана 117. Правилника о техничким нормативима за изградњу надземних електроенергетских водова називног напона од 1kv до 400 kv сигурносна удаљеност се мора одржавати и у случају пада стабла, при чему се сигурносна удаљеност мери од проводника у неотклоњеном положају. На основу члана 5. Закона о шумама дрвеће које се налази испод и у коридору далековода не сматра се шумом без обзира на површину.
У складу са поменутим члановима Закона о енергетици, Закона о шумама и Правилника и увидом у стање на терену од стране овлашћеног лица ЕМС АД Београд:

О Б А В Е Ш Т А В А М О

власнике и кориснике непокретности на територији Општинске управе Рашка, чије се парцеле налазе у заштитном пojacy далековода 110 kV, односно у близини и испод фазних проводника:

ДВ 161 ТС КРАЉЕВО 3 – ТС РАШКА и
ДВ 162 ТС НОВИ ПАЗАР 1 – ТС РАШКА

да:
1. ЕМС АД Београд РЦО Крушевац почиње са радовима на сечи растиња у заштитном пojacy далековда, као и проширењу, почев од 15.02.2022. године.
2. Власници парцела ИМАЈУ ОБАВЕЗУ да након сече преузму и склоне посечено растиње и стабла.
3. Власници парцела НЕ CMEJУ да зacaђyjy растиње - дрвеће, нити да граде објекте у близини, испод и изнад далековода, да не би угрозили рад далековода, супротно Закону о енергетици, техничким и другим прописима.

Непоступање у складу са обавештењем, повлачи прекршајну одговорност у складу са Законом о енергетици.