Општина Рашка је једна од 37 локалних самоуправа у Србији које су добиле средства за наставка спровођења мера енергетске ефикасности. За програм уградње соларних панела општина је од Министарства рударства и енергетике добила 5 милиона динара, а још 5 милиона је опредељено из општинског буџета.

Уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима градова и општина, уручила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.
Она је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

„Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“, рекла је она.

Предраг Матић, директор Дирекције за инвестиције ЕДС, рекао је да је „Електродистрибуција Србије“ спремна за спровођење пројекта.

„Надам се да ће се што више потрошача одлучити за стицање статуса купца-произвођача. Ми смо потпуно спремни за овај изазов, поједностављена је процедура и сви услови су јавно доступни“, рекао је он.
Укупно у овај програм држава и 37 градова и општина улажу око 195 милиона динара, од чега Министарство 97,6 милиона.