Током двогодишњег пројекта, седам партнера из шест европских земаља размениће своја искуства и развити преносива решења и нове стратегије на тему „ПОРОДИЦЕ - Будућа одрживост породица у европским руралним областима“. Пројекат је настао као плод реакције на многобројне проблеме који постоје у руралним пределима из којих долазе пројектни партнери – недостатак пословних прилика, емигрирање становништва у веће градове и у иностранство, недовољно развијена инфраструктура (путна, канализациона, водоводна, дигитална), недовољна доступност различитих типова услуга и низак степен развијености културног и друштвеног живота. Управо из горе наведених разлога, реализација планираних пројектних активности има за циљ унапређење баланса између радног ангажмана и приватног живота у руралним пределима и креирање једнаких могућности за све грађане и грађанке.

Носилац пројекта је немачки округ Анхалт-Битерфелд. Партнери на пројекту су Општина Рашка, рурална Општина Отепа (Естонија), рурална Општина Даугавпилс (Летонија), ИХК Центар за обуку Хале-Десау ГмБХ (Немачка), невладина организација ИНОВА (Дебрецен, Мађарска) и Регионални центар за подршку породицама у граду Пшћина (Пољска).

Уводни састанак представника и представница пројектних партнера одржан је 12. јануара текуће године. Састанак је одржан онлине, на Webex платформи. Општину Рашка је представљао саветник за економски развој и европске интеграције, г-дин Ђорђе Радоичић. Први део састанка, после уводних речи Јане Глајснер, представнице Анхалт-Битерфелда, односио се на презентације (ППТ, видео, усмене) места из којих долазе пројектни партнери. Састанак је настављен представљањем Дисеминационог плана (Плана видљивости пројекта) од стране партнерске организације ИНОВА из Мађарске, и представљањем такмичења предузетника и фирми у немачком округу Анхалт-Битерфелд а на тему породично одговорног пословања. Представник фирме која је добила јавно признање на горенаведеном такмичењу, изнео је пословне идеје и активности које је могуће применити и у нашој заједници. Други део састанка је био посвећен дигиталној радионици под називом МИРО, којом су руководили представник и представница Мреже немачких компанија. У току радионице, а уз подршку фацилитатора, учесници и учеснице исте, имали су прилику да предложе одговарајуће мере, да опишу и анализирају стање на локалу али и да представе сопствену идеју о кључној мери коју је потребно реализовати у будућем периоду а у циљу успостављања и/или унапређења баланса између пословног и приватног живота. Сви учесници/ице радионице, и састанка уопште, оценили су уводни састанак успешним.