Одштампајте ову страницу
петак, 22 фебруар 2019 10:04

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ДОБРО УПРАВЉАЊЕ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У оквиру пројекта „Унапређење доброг управљања н алокалном нивоу“ Министарство државне управе и СКГО доделили су 21.фебруара награде градовима и општинама који су у 2018.години највише допринели примени принципа добре управе. Општина Рашка је добила посебно признање јер је препозната као локална самоуправа која је иницијативом „Примени инклузију – промени живот“ објединила више различитих механизама који се тичу услуга социјалне заштите и социјалне инклузије на основу чега представља светао пример посвећености решавању проблема и изазова угрожених друштвених група, стварајући боље услове за живот свих грађана. Признање је у име општине Рашка примио заменик председника Ђорђе Гогић.

У оквиру Пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ као дела ширег програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Сњисс ПРО“, који реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО) доделили су награде и признања намењене градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. години највише допринели развоју и примени принципа добре управе на својој територији.

Предрасуда је да се у Србији закони не примењују адекватно, а то доказују победници Националног такмичења за најбољу праксу у примени принципа добре управе, рекао је током скупа министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић и додао да су "награде припале визионарима" који раде у локалним самоуправама.
"Држава је донела Закон о е-управи који је применила управа Новог Пазара и увела е-писарницу преко које грађани подносе представке", рекао је Ружић. Он је истакао да је Рума ефикасно спровела Закон о локалној самоуправи, градовима и општинама који прописује да се грађани консултују око тога где и шта градити новцем из буџета. Тим законом је, како је рекао, омогућено и да се локалне самоуправе удружују што су спровеле у пракси општине Власотинце и Бојник и градњом азила решиле проблем напуштених паса.
"Да су сви грађани пођеднако важни показала је београдска општина Врачар која реализује стратегију унапређења приступачности за особе са инвалидитетом", рекао је министар Ружић и истакао да је "задатак Министарства које води и Владе да створи управу по мери свих нас".

Амбасадор Швајцарске у Београду Филип Ге рекао је да та земља пружа Србији подршку у успостављању добре управе на локалном нивоу и да се сада показују резултати."Добра управа је предуслов за друштвено-економски развој, заснован на демократији и поштовању људских права", рекао је Ге и додао да је уверен да има доста локалних самоуправа које ће применити принципе доброг управљања.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић оценио је да је уложено доста труда и рада да се уз финансијску помоћ Швајцарске остваре добри резултати.
"Укључени смо у све процесе функционисања локалних самоуправа, од планирања до организовања обуке да би локална управа постала модеран сервис грађана", рекао је Станичић.

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС у Србији Микела Телатин рекла је да јој је драго што су заједнички напори уродили плодом и побољшали живот грађана, посебно маргинализованих група. „Ово такмичење које је успостављено уз подршку Владе Швајцарске треба да подстакне градове и општине да активно унапређују своје услуге које пружају грађанима. Зато је за нас важно да Министарство државне управе и локалне самоуправе настави са додељивањем ових награда.“

Овогодишњи добитници су:
- У области „Ефикасности и делотворности“, прву награду освојио је град Нови Пазар, док су посебна признања у тој области припала општини Инђија и граду Ужицу.
- У области „Транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе“, прву награду освојила је општина Рума, док су посебна признања у тој области припала граду Пироту и општинама Велико Градиште и Нова Варош.
- У области „Одговорности и владавине права“, прву награду освојила је општина Власотинце.
- У области „Равноправности и одсуства дискриминације“, прву награду освојила је градска општина Врачар, док су посебна признања у тој области припала граду Панчеву и општинама Бечеј и Рашка.

Прочитано 4854 пута

Најновије од Општинска управа Рашка