email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
понедељак, 14 јануар 2019 14:33

ОДЖАНА 55.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Општинско веће је усвојило Одлуку о заштити општинских и некатегорисаних путева, којом се уређују обавезе корисника пута, правног лица или предузетника коме је скупштинском одлуком поверено управљање путем, власника, односно непосредног држаоца земљишта и објеката који имају најмање једну заједничку границу са путем.
Чланови Већа усвојили су Одлуку о накнадама за коришћење јавних површина на територији општине Рашка. Овом Одлуком утврђују се накнаде за коришћење јавних површина у пословне сврхе, осим ради продаје штамше, књига, производа домаће радиности, затим накнаде за оглашавање, накнаде по основу заузећа јавне површине за извођење грађевинских радова.
Веће је усвојило Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације, као и План рада Штаба за 2019.годину.
На седници је усвојена и одлука о утврђивању економске цене боравка деце у издвојеном одељењу предшколске установе „Весело детињство“ на Копаонику и обезбеђивање средстава за делатност издвојеног одељења. Из буџета општине Рашка биће финансирано 70 процената од економске цене, што износи 18.636,00 по детету, док родитељи издвајају 30 процената од економске цене или 7.987,00 динара. Суботом и недељом родитељи плађају 500 динара по дан. Посебном одлуком прецизиране су цене дечје играонице у вртићу на Копаонику, што спада ван редовног програма. Један сат боравка у игроници је 600 динара, два сата 1.000, три сата 1.400 динара, четврти и сваки следећи сат обрачунава се цена за три сата увећава за 450 динара по сату. Посебна цена за ужину и ручак износи 700 динара.
Већници су усвојили и Програм коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима. Планирано је да у 2019.години буде утрошенено скоро 5,5 милиона динара за унапређење саобраћајне инфраструктуре, саобраћајног васпитања, за промотивне активности, набавку техничке опреме за саобраћајну полицију.
Чланови Већа усвојили су Правилник о утврђивању јавног интереса који ће се примењивати приликом финасирања пројеката и активности од јавног интереса, а нарочито програма које спроводе удружења грађана. Шире области јавног интереса су социјална заштита, борачко – инвалидска заштита, заштита лица са инвалидитетом, брига о деци, брига о старима, превенција насиља и дискриминације...
Веће је такође усвојило и одлуку којом се дефинишу приоритетне области кроз које ће у 2019. и 2020.години бити финансирани пројекти удружења грађана. Приоритетне области су култура, брига о осетљивим групама, заштита животне средине, туризам, пољопривреда, унапређење капацитета удружења. За финансирање програма удружења грађана буџетом је опредењено 5 милиона динара. Већници су усвојили и Правилник о начину, ктитеријумима и поступку доделе средстава за пројекте које реализују удружења.
Данас је усвојен Правилник о поступку и начину решавања захтева грађана за накнаду штете настале услед напада напуштене животиње. Разлог израде правилика је повећање броја захтева за накнаду штете, као и основане сумње да је неретко долазило до одређених злоупотреба. Правилник, између осталог, предвиђа да оштећено лице напад пријави ЈКП, Комналној инспекцији и Полицијској станици Рашка како би се направила службена белешка.
На седници је усвојена и Одлука о финансирању трошкова превоза лица на стучној пракси.

Прочитано 4316 пута