email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 14 март 2018 07:46

ОДРЖАНА 37.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Чланови Општинског већа усвојили су извештај о раду у 2017.години ЈКП „Рашка“. У документу стоји да је током протекле године произведено и дистрибуирано преко милион кубних метара воде за Рашку и више од 330 кубних метара за Баљевац. Хигијенски завод је прегледао 340 узорака воде и сви су били бактериолошки и хемијски исправни. У документу се констатује да се стално погоршава квалитет сирове воде у сливу реке Брвенице што изискује даља улагања у техничку опремљеност постројења за прераду воде. Губици на мрежи су велики и износе око 45 процената. Највећи инвестициони радови односе се на проширење водоводне мреже у Брвенику. Прошле године отворена је зоохигијенска служба.
Једногласно је усвојен Извештај о раду у 2017.години ЦК „Градац“. Књижни фонд је обновљен са више од 1.500 наслова, објављено је 12 књига међу којима је и 42.број часописа „Рашка“, у галерији је одржано 13 изложби. Центар је организовао низ манифестација попут Смотре рецитатора, „Дана краљице Јелене“ РДС, „Дана Милунке Савић“ и учествовао у програму „Музеји Србије – 10 дана од 10 до 10“. У 2017.години набављено је професионално озвучење.
Веће је усвојило извештај о раду ТО Рашка. Најзначајнија активност ТО одвијала се у Јошаничкој Бањи, где су захваљујући средствима Министарства туризма и општине Рашка започети радови на уређењу бањског парка који обухватају изградњу базена и блатног купатила, уређење пешачке стазе, постаљање дечјег мобилијара. Очекује се да радови буду завршени полвином године. ТО је учествовала на међународним сајмовима у Београду, Крагујевцу и Новом Саду и у промотивном каравану „Моја Србија“.
Чланови Општинског већа су усвојили и извештај о раду Спортског центра „Рашка“. У извештају се, између осталог, наводи да је градски базен инкасирао 3.191.670 динара, да је продато 14.280 дневних улазница. Клизалиште са синтетичким ледом ради од 25.децембра.Спортску халу користе клубови и школе и кроз тај објекат дневно прође између 1.200 и 1.500 особа. Спортски центар је преузео старање о спортској сали у Баљевцу.
На седници већа усвојен је и извештај о раду Центра за социјални рад.На евиденцији Центра у 2017.години било је 2.736 лица и њима је пружена нека услуга социјалне заштите. Право на новчану помоћ користило је 756 особа и 241 дете. Закон о социјалној заштити предвидео је да се из буџета локалне самоуправе финансирају помоћ у кући, дневни боравак, лични пратилац, привремени смештај у прихватилиште и једнократна помооћ. Из локалног буџета је издвојено више од 37 милиона динара за функционисање Центра за социјални рад. У оквиру Центра, као радна јединица, функционише дневни боравак, чије услуге је користило 20 особа.Од 2016.године се реализује услуга Лични пратилац и она је обезбеђена за 25 корисника. За једнократну помоћ поднета су 844 захтева, одобрено је 790 и исплаћено је укупно 7.198.000 динара.
Једногласно је усвојен и програм субвенционисања пољопривредних произвођача у 2018.години, за који је издвојено 20 милиона динара. Приоритет је пружање помоћи за формирање мини прерађивачких капацитета, што ће, како се очекује, поспешити запошљавање и самозапошљавање. Поред тога усвојен је и Извештај о спровођењу мера руралне политике у 2017.години. Кроз овај прогам финансирано је 569 пољопривредних произвођача, а за субвенције је издвојено нешто више од 20 милиона динара.
Чланови Општинског већа су усвојили предлог одлуке о стипендирању и награђивању студента и ученика. На општинске стипендије моћи ће да рачуна 66 академаца. За освојена прва три места на неком од републичких или међународних такмичења награђени су Стефан Курандић, Јанко пашајлић и Антонија Сретеновић.
Веће је подржало и одлуку о расподели средстава Месним заједницама. За реализовање планова 19 МЗ издвојено је 16 милона динара.
На седници је усвојен и Извештај Комисије за родну равноправност. Комисија је усвојила Локални економски план за родну равноправност 2017-2020. Током прошле године реализована је акција „Пријави насиље“, одржане су трибине на тему породичног насиља, спроведен програм „16 дана активизма против насиља над женама“, формирана је Женска одборничка мрежа.
Чланови Већа су усвојили годишњи извештај комисије за елементарне непогоде. У 2017.години комисији је поднето 130 захтева, од којих је 17 усвојено. Укупно је исплаћено 900.000 динара.
Општинско веће је прихватило Извештај комисије за социјална питања грађана. У протеклом периоду Комисији су достављена 22 захтева. Одобрено је 18.

Прочитано 5786 пута