email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
четвртак, 01 март 2018 14:59

АМБАСАДОРИ ТУРСКЕ И НОРВЕШКЕ У РАШКИ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Председник општине Рашка Игњат Ракитић примио је данас амбасадора Републике Турске Њ.Е.Танжуа Билгича и амбасадора Краљевине Норвешке Њ.Е. Арнеа Бјорнстада.
Током неформалне посете двојице амбасадора Рашки, разговарало се о приоритетним развојним пројектима на југозападу Србије и могућностима за стварање бољих услова за долазак страних инвеститора. Амасадори Турске и Норвешке су истакли да је изградња путне мреже, првенствено аутопутева који ће наш регион повезати са земљама у окружењу и луком Бар, од пресудног значаја за просперитет, формирање инсдустријских зона, отварање производних погона, пласман производа, долазак туриста, као и за останак локалног становништва. Амбасадори су изразили очекивање да ће аеродром у Лађевцима ускоро бити отворен за цивилни саобраћај, што би директно утицало на интересовање страних туриста за долазак на Копаоник, а самим тим и на економско оснаживање општине Рашка.
Председник општине Рашка Игњат Ракитић захвалио се двојици амбасадора на посети и нагласио да је општина Рашка у претходним годинама имала одличну сарадњу са амбасадом Краљевине Норвешке преко које је ЈКП „Рашка“ донирана опрема у вредности од скоро милион евра. Плодна сарадња остварена је и са амбасадом Републике Турске и развојном агенцијом „Тика“ кроз донације пољопривредним газдинствима и улагања у инфраструктуру. Председник Ракитић је информисао амбасадоре о важним инфраструктурним пројектима који се реализују у Рашки, а који се финансирају из донаторских фондова, републичког и локалног буџета. Председник је истакао да туризам, као индустријска грана која највише доприноси пуњењу буџета општине Рашка, пружа даље могућности за улагања како на Копаонику, тако и на Голији и Јошаничкој Бањи. „Општина Рашка је због свог положаја и развојних могућности веома заинтересована за почетак рада аеродрома „Морава“ код Краљева, али и за изградњу аутопутева“, рекао је Игњат Ракитић.
Амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е.Арне Бјорнстад је рекао да ће програми помоћи Србији бити представљени почетком лета и најавио да ће тада поново доћи у Рашку како би са председником општине разговарао о сарадњи. Подсећајући на Меморандум о разумевању потписан између општине Рашка и Генералне дирекције за задужбине при Кабинету премијера Републике Турске, амбасадор Туске у Београду Њ.Е. Танжу Билгич је изразио наду да ће сарадња са општином Рашка бити проширена на различите области.

1.03.2018.год.

Прочитано 6564 пута