Одштампајте ову страницу
среда, 20 септембар 2017 10:55

ОБЕЛЕЖЕН 17.СЕПТЕМБАР – ДАН ОПШТИНЕ РАШКА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Обележавање Дана општине Рашка отпочело је у петак 15.септембра наступом Рударског дувачког оркестра из Храстника, који се представио извођењем најпозатијих џез композиција. Овај оркестар основан је 1853.године и један је од пет најстаријих дувачких оркестара у Словенији и други најстарији рударски оркестар, одмах након идријског. Организацију оркестра са 52 члана успешно води председник Јуре Бантан, а диригентску палицу пре пар година преузео је до сада најмлађи диригент у историји оркестра, Урош Разпотник.
Програм „Граду на дар“ уприличен је 16.септембра на градском тргу. Част да отвори програм припала је најмлађима – предшколцима вртића „Весело детињство“, након којих су наступили чланови КУД-а „Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање. Обучени у традиционалне рударске униформе гости из Словеније, чланови дувачког оркестра, најпре су прошли центом града, а онда се придружили осталим учесницима програма и извели корачнице и друге композиције из свог репертоара.
Удружења грађана и спортски клубови представили су део својих програма, активности и успеха, а све штандове обишао је председник општине Рашка Игњат Ракитић и гости из братског града Храстника.
Свечана седнца СО Рашка одржана је 17.септембра у конгресној сали хотела „Гранд“ на Копаонику. Поред одборника, чланова Општинског већа, директора Јавних предузећа и привредника, седници је присуствовао и начелник Рашког округа Небојша Симовић, као и званичници околних општина и други гости. Химну „Боже правде“ извео је хор Музичке школе „Стеавн Мокрањац“, а седницу је отворила председница СО Рашка Мирјана Скорић. Након промо филма који говори о Рашки између два рођендана, присутнима се обратио председник општине Рашка Игњат Ракитић, који је између осталог рекао:
„Рашка, модерна туристичка општина, препознатљива по својим очуваним планинама и рекама, богатом културном наслеђу, са добрим условима за инвестирање и уређеном инфраструктуром, школством и здравстом на високом нивоу, циљеви су које сам поставио и око којих сам окупио своје сараднике, али и друге људе који су својим искуством и знањем били спремни да помогну.
Често чујемо флоскулу да се у Рашки ништа не догађа. На такве паушалне оцене модгу да одговорим само чињеницама. Део њих сте видели у филму. Фабрика је изграђена и очекује се долазак компаније која се бави текстилном индустријом и запошљавање великог броја људи; постројење за пречишћавање отпадних вода се гради па ћемо у блиској будућности моћи да се похвалимо чистим рекама и да се вратимо на њихове обале; урађени су бројни урбанистички планови, формиране индустријске зоне, урађене студије изводљивости за развој неколико индустријских грана.
Кроз програме и мере активне политике запошљавања посао је добило 107 лица, док је 17 лица започело сопствени посао. Велика средства опредељена су за подстицаје пољопривредној производњи што ће директно утицати И на оживљавање села и стварање услова да се од пољопривредне производње пристојно живи. Школа у Јошаничкој Бањи је обновљена захваљујући Миломиру Главчићу, добротвору из Канаде, као и буџетским средствима, а модернизоване су и друге просветне установе. Раде се пројекти енергетске ефикасности. Уређење Копаоника и санирање горућих проблема на најлепшој српској планини, наш је задатак. Јошаничку бању, захваљујући свим улагањима, вратићемо на туристичку мапу. Овај озбиљан посао започели смо отварањем бањског купатила и ангажовањем физиотерапеута и лекара. Реакције туриста, као и локалног становништва на нову услугу, у новом простору, више су него одличне. Културна манифестација “Рашке духовне свечаности” отвара нам врата ка домаћој и светској уметничкој, културној и научној сцени. Средства која смо усмерили ка најосетљивијим друштвеним групама показују да смо одговорна заједница. Нисмо заборавили ни приватни сектор, мале компаније које дају одличан пример свима како се упорношћу и знањем стиже до добрих резултата.
Иза свега што сам поменуо, стоје људи. Способни, амбициозни, образовани, вредни. Међу нама су данас неки од оних који су своју енергију, знање, труд и креативност уложили како би Рашка постала добро место за живот, за заснивање породице и започињање сопственог бизниса.
Овогодишњи лауреати понос су овога града и зато вам, драги добитници награда општине Рашка,честитам у име свих грађана општине Рашка и захваљујем вам се што наш град чините бољим, другачијим, посебнијим. Рашка је град по мери својих грађана и ви то најбоље доказујете.
Увек кажем да можемо више и боље. Очекују нас многи изазови, али се искрено надам да ћемо вођени заједничким идејама, успети да, пре свега, створимо услове за нова запошљавања и за подизање животног стандарда.
Желим да наш град буде синоним за добар живот и добар посао, за знање, за културу,за спорт, за толеранцију и дијалог. Али пре свега желим да овај град и даље буде препознатљив по људима; нама Рашчанима и Рашчанкама и свима онима који долазе у овај град и бивају освојени гостољубивошћу и посебношћу Рашке.
Драги суграђани, честитам вам 17.септембар - Дан општине Рашка. Уважени гости и учесници програма захваљујем вам се што сте данас са нама“.
У најсвечанијем делу седнице заслужним појединцима уручена су признања, која се традиционално деодељују поводом Дана општине.
Звање почасног грађанина општине Рашка припало је доктору медицине Милисаву Гаљку - специјалисти медицине рада, за дугогодишњи стручни, одговорни, пожртвовани и хумани рад у Дому здравља Рашка
Призанање Рашка повеља се додељује правним лицима или појединцима за нарочито високе и значајне резултате у раду у појединим областима, или за нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим актоивностима, хуманитарним поступцима, као и за животно дело.
Ове године признање Рашка повеља отишло је у руке Компаније „ПЛАНИНСКО БЛАГО“ д.о.о. из Рашке за изузетан допринос развоју и промоцији општине Рашка. Компанија “Планинско Благо” д.о.о. бави се прерадом воћа и поврћа.Основни мотив комапаније је да је природно и домаће најбоље. Квалитетом својих производа “Планинско благо” се изборило за место на пробирљивом иностраном тржишту, тако да данас 95 процената своје производње пласира на тржиште Аустралије, Мексика, Канаде, Велике Британије, Француске и Словеније.
Захвалнице ОПШТИНЕ РАШКА додељене су:
- Предрагу Дудићу, репрезентативцу Србије и вишегодишњем прваку Србије у параглајдингу, за промоцију општине Рашка;
- Професору Драгутину Масловарићу, за дугогодишњи успешан рад у просвети, посвећеност одговорном позиву и образовању и васпитању бројних генерација;
- Марку Маринковићу, председнику Месне организације пензионера Баљевца, за дугогодишњу активност од општег значаја за побољшање услова живота мештана Баљевца;
- Марији Мишовић, службенику Министарства омладине и спорта РС, за несебичну помоћ и подршку општини Рашка у реализацији пројеката од значаја за омладину и спорт;
- Радану Анисијевићу, власнику Туристичко угоститељског комплекса „Семетешка бајка“, за изузетан допринос развоју туристичке понуде нашег краја.
Новчане награде додељене су:
- ученику Јовану Џигурском, за освојено треће место на Републичком такмичењу из предмета Техничко и информатичко образовање у дисциплини ваздушно моделарство;
- студенту Јанку Пашајлићу, за освојено треће место на Републичком такмичењу из математике;
- ученику Михајлу Арсовићу, за освојено прво место на Републичком такмичењу у каратеу.
На крају Свечане седнице СО Рашка чланице етно радионице Музичке школе „Стеван Мокрањац“, коју води професорка Александра Тодоровић, извеле су две етно песме.
Програм обележавања Дана општине настављен је у вечерњим сатима отварањем изложбе „Упознај наш град:Архитектура Рашке“. Под покровитељством општине Рашка, Центар за културу годишње реализује једну изложбу са жељом да од заборава сачувасве што је везано за прошлост, али и садашњост Рашке. Изложба „Архитектура Рашке“ је индикатор архитектонско-урбанистичког развоја Рашке и конципирана је као преглед архитектонских објеката уз симултано коришћење фотографија старијег и новијег датума, копија изворних планова, техничких цртежа, гипсаних одливака, макета и паноа. Аутори изложбе су историчар ахитектуре проф.др Александар Кадијевић и историчарка уметности Соња Милићевић.
Сам крај прославе Дана општине био је у знаку музичко-спортских збивања. На градском тргу наступила је група Балканика и гледало се финалне утакмице Европског првенства у кошарци, у којој су снаге одмерили национални тимови Србије и Словеније.

Прочитано 8448 пута Последњи пут измењено четвртак, 21 септембар 2017 14:36

Најновије од Општинска управа Рашка