Одштампајте ову страницу
четвртак, 20 јул 2017 09:41

ФИНАЛНИ ИЗВЕШТАЈ ПРОЈЕКАТ „UNITED”

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Учешће: У пројекту је учествовало 38 грађана/ки, 4 учесника из града Калтанисета (Италија), 6 учесника из општина Трудовец и Разлог - НВО “Браинсторминг” (Бугарска), 4 учесника из Хелпа села (Словачка), 5 учесника из Општине Јонава (Литванија), 5 учесника из Града Даугавпилса (Летонија), 3 учесника из Општине Храстник – “Младински центар Храстник” (Словенија), 3 учесника из Општине Фаркадона (Грчка) и 8 учесника из Општине Рашка (Србија).
Локација/датуми: Догађај је одржан на Копаонику и Рашки (Општина Рашка), Србија, од 26.05.2017. до 01.06.2017.
Кратак опис:
Дан 26/05/2017 био је посвећен добродошлици свих међународних учесника - на аеродрому, на аутобуској станици и у хотелу "Милмари ресорт", на Копаонику.
Дан 27/5/2017. био је посвећен представљању свих актера пројекта кроз ППТ презентације и представљања компаративних пракси у омладинској политици. Прва активност, тог дана, била је поздравни говор председника Општине Рашка, г-дина Игњата Ракитића, који је говорио о важности пројекта. Одмах затим, одржана је конференције за новинаре. У вечерњим сатима у хотелу је одржано интеркултурално вече. Учесници из свих земаља били су у својим националним ношњама, а сви су представљали своје градове/општине и земље и националну храну и пиће.
Дан 28/05/2017 био је посвећен представљању програма ЕУ које је реализовао Град Даугавпилс. Тог дана, пројектна група је учествовала на Фестивалу Краљица Јелена Анжујска, у селу Градац, а група је била укључена је у специфичне радионице - цртање, припремање хране. Имали смо касније ручак у етно село Градачка Бања где су домаћини представили свој рад. У вечерњим сатима имали смо забаву за караоке.
Дан 29/05/2017 био је посвећен посети две домаће фирме и презентацијама истих. Пре тога, ујутру, имали смо дебату о животу и раду у сеоским срединама/градовима. Такође смо посетили локални Центар за културу, образовање и информисање (локална галерија и музеј) где је група чула више о култури и историји Рашке. После тога, учесници су имали спортске активности у хотелу. У вечерњим часовима смо обишли локалне манастире, Стару Павлицу и Нову Павлицу, у селу Павлица, а након тога смо имали радну вечеру у етно кући "Топлина душе" у истом селу.
Дан 30/05/2017 био је посвећен одржавању дебате о будућности Европе и активном укључивању свих нас и представљању програма Европа за грађане од стране Српске канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Касније, на Семетешком језеру, учесници из Рашке одржали су презентацију о културном туризму, а власник угоститељског објекта представио је свој рад и планове. Имали смо и слободно време на језеру. У вечерњим часовима смо посетили Културни центар Рашка на којем је локални ансамбл "Фрула" представила националне песме и плесове Србије и Бугарске.
Дан 31.05.2017. био је посвећен, пре свега, посети Туристичком центру Копаоник – одржана је презентација у Канцеларији Националног парка Копаоник, посећен је инфо центар Туристичке организације Рашке где су учесници куповали сувенире и коришћени су забавни садржаји ЈП Скијалишта Србија. Имали смо и слободно време на Копаонику. Послеподне смо посетили још један туристички центар, Јошаничку Бању, где смо имали организован ручак и презентацију Јошаничке Бање и локалне хероине, Милунке Савић, вођене од стране ангажованог туристичког водича. Такође смо користили садржај термалног купатила које је под управом Туристичке организације Рашке. Увече смо разговарали о областима потенцијалне сарадње у будућности и то су подручја - пројектна сарадња, омладинске размене, аплицирање за ЕВС, културна сарадња на свим нивоима, друштвено-економска сарадња укључујући фирме из свих градова/општина. Касније смо имали слободно време у Рашки.
Дан 01.06.2017 био је посвећен одласку свих међународних учесника.

финални извештај на енглеском јеѕику можете погледати О В Д Е!

Прочитано 6670 пута Последњи пут измењено четвртак, 20 јул 2017 09:50

Најновије од Општинска управа Рашка