email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 12 април 2017 10:09

ПРВА БРАНА ЗА АМБАЛАЖНИ ОТПАД

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Mинистар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и председник општине Рашка Игњат Ракитић јуче су на реци Рашки у Батњику пустили у рад мрежну брану за сакупљање амбалажног отпада. Брана која ће спречавати да пластичне флаше, кесе и други амбалажни отпад плутају реком и загађују приобаље, прва је ове врсте у Србији, а изграђена је у сарадњи општине Рашка и фирме „СЕКОПАК“ чији су партнери донирали 100.000 евра за овај пројекат. Подршку за постављање бране дало је  Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Свечаности су присуствовали амбасадор САД Мајкл Скат, амбасадор Канаде Филип Пинингтон, представници „СЕКОПАКА“, „АПАТИНСКЕ ПИВАРЕ“ и друге званице.

 Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић је истакао да се на овај начин најбоље обележава Дан очувања животне средине.

„Ово је пилот пројекат, чију је важност држава препознала и уколико се потврде добри резултати, а верујемо да хоће, у плану је да подржимо отварање оваквих брана и на другим рекама широм Србије. Циљ нам је да животну средину учинимо здравијом, али и да апелујемо на људе у Србији да много више пажње поклоне екологији“, рекао је министар.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић сматра да је овај пројекат важан за целу Србију као и да има неке симболике у томе да се прва мрежна брана у Србији отвара у срцу прве српске државе. Он је рекао да ће наредних месеци 40 незапослених кроз јавне радове чистити десетак километара реке Рашке од бране до ушћа у реку Ибар, а да ће ова "показна вежба" утицати на младе генерације да реку боље чувају. Амбасадор САД у Србији Кајл Скат каже да је очување животне средине европски стандард коме Србија тежи и у чему је његова земља подржава. И он указује на потребу да се у том правцу подучавају и деца да не бацају отпад у реку. Амбасадор Канаде Филип Пинингтон истиче да је од бране могућ поглед на две стране, али да је поглед низводно на чисту реку много лепши. Амбасадор је похвалио решеност локалне самоуправе да крене у борбу за заштиту и очување животне средине, као и спремност друштвено одговорних компанија да препознају горуће проблеме у друштву и да донирају средства за проналажење решења. Владимир Новаковић, генерални директор "Апатинске пиваре" казао је да је у изградњу бране уложено 100.000 евра. “Надам се да је ово почетак праксе да не будемо држава где расту кесе на дрвећу, рекао је Новаковић, који је и члан управе "Секопака". Директорка „Секопака“ Виолета Белановић Кокир истиче да ће овај пројекат поставити нове стандарде у очувању река у Србији и да ће његови ефекти и резултати бити полазна основа за постављање нових брана. 

Брана је израђена од висококвалитетног нерђајућег челика и не нарушава речни биљни и животињски свет. Рашка је овде широка око 20 метара, али самонивелацијом, брана

прикупља отпад и кад се подигне водостај и река рашири и на 40 метара. Отпад се сакупља у специјалном металном кошу, запремине девет кубних метара, код обале реке, а одатле иде у рециклажу.  

 

12.04.2017.год.

Прочитано 7594 пута Последњи пут измењено среда, 12 април 2017 10:18