Одштампајте ову страницу
понедељак, 10 април 2017 10:14

ПРВА МРЕЖНА БРАНА У СРБИЈИ НА РЕЦИ РАШКИ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

ПРВА МРЕЖНА БРАНА У СРБИЈИ НА РЕЦИ РАШКИ

 

Мрежна брана за прикупљање амбалажног отпада на реци Рашки у Батњику, свечано ће бити потворена у уторак, 11.априла у 12 сати.

Инвестиција је вредна око 80.000 евра. Пројекат је урадила фирма СЕКОПАК, чији су партнери донирали средстава за изградњу бране. Реализацију пројекта подржали су и Министарство пољопривреде и заштите животне средине и општина Рашка. 

Свечаном отварању бране присуствоваће министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, амбасадор САД Мајкл Скат, амбасадор Канаде Филип Пенингтон, представници амбасаде Данске, руководство компаније СЕКОПАК и друге званице. Отварању бране претходиће састанак председника општине Рашка Игњата Ракитића са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и амбасадором САД Мајклом Скатом.

Са циљем да заштити реку Рашку и њено приобаље од даљег загађивања и девастације, општина Рашка је, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и компанијом СЕКОПАК и њеним партнерима, изградила прву мрежну брану у Србији. 

Овакав модел речне бране наменски је прилагођен постојећем терену. По свом дизајну и материјалима апсолутно не нарушава речни екосистем, флору и фауну. Састоји се из елемената израђених од висококвалитетног нерђајућег челика, и као такав применљив је у свим условима. Ширина реке је у овом делу око 20 м. С обзиром на поставку и потребни пад дужина бране је прилагодљива 35 - 40 м. Брана је закачена на два стуба који су фиксирани на обалама реке и имају самонивелацију зависно од нивоа висине речног тока. Плутајући  материјал, типа дрво растиње и слично, који није амбалажни отпад, може прећи преко бова јер су ротирајуће око своје осовине. Кош за прихват амбалажног отпада је 9x3m и потопљен је у корито реке.

Циљ је апсолутно спречавање загађења речног тока амбалажним отпадом, а на овај начин тај амбалажни отпад не само да неће моћи даље да се креће реком, већ ће бити сакупљан и рециклиран. 

 

Прочитано 7734 пута

Најновије од Општинска управа Рашка