Одштампајте ову страницу
четвртак, 09 март 2017 07:19

МЕНАЏЕР ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА У ПОСЕТИ РАШКИ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Председник општине Рашка Игњат Ракитић састао се 8.марта са менаџером Европског Прогреса Гремом Тиндалом. Тема разговора била је економија, односно приступ приватном сектору и инвеститорима, а све у склопу припрема за започињање новог програма подршке који ће бити финансиран средствима Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије. Нови програм, који ће бити успостављен након званичног завршетка програма Европски Прогрес, обухватиће 99 општина и биће фокусиран на спровођење инфраструктурних пројеката од економског и друштвеног значаја, као и на оснаживање локалне економије кроз пружање подршке малим и средњим предузећима и невладиним организацијама. Поред тога, биће финансирани и пројекти доброг управљања, социјалне инклузије и подршке маргинализованим и рањивим групама. Крајњи циљ новог програма је повећање броја запослених и побољшање животног стандарда грађана Србије.  

Председник општине Рашка Игњат Ракитић рекао је да општина Рашка  припрема листу пројеката са којима ће конкурисати код донатора. Проблем незапослености општина покушава да реши кроз активности дефинисане у Локалном акционом плану запошљавања.  За спровођење мера активне политике запошљавања ове године опредељено је 30 милиона динара. Највећи део средства је усмерен на програме додатног образовања и обуке на захтев познатог послодавца, стицање нових знања за вишкове запослених и дугорочно незапослене, као и за субвенције за отварање нових радних места и самозапошљавање.

Ракитић и Тиндал деле мишљење да је реализацијом  пројеката  кроз Европски Прогрес, али и кроз претходне програме ЕУ Прогрес и ПРО, унапређена инфраструктура, створено повољно окружење за развој привреде и побољшано спровођење политике у области социјалне инклузије, као и да је и да је афирмисано женско предузетништво.

У општини Рашка Европски Прогрес је подржао 7 пројеката из области јачања локалног управљања. Укупан буџет је 152.950 евра.Ту спадају пројекти „Пријави насиље, научи како да то учиниш“, Израда програмског буџета и петогодишњих планова капиталних инвестиција, Подршка реформи упраљања на локалном нивоу, Унапређење ефикасности пореске управе, Увођење ГИС-а и други.

Кроз област КОНКУРЕНТНОСТ ЛОКАЛНЕ ПРИВРЕДЕ И ИНФРАСТРУКТУРА са 206.892 евра подржано је 18 пројеката. Општина Рашка је добила техничку подршку при изради пројекта ЈПП за реконструкцију јавне расвете, као и подршку у примени електронског система за издавање грађевинских дозвола. Урађен је главни пројекат за зграду са социјално становање, главни пројекат за мост на Ибру у Рватима, главни пројекат система грејања у спортској хали, ПДР за пословне зоне Баљевац, Супње, Власово, а у току је и израда ПДР за коридоре инфраструктуре на Голији и модела за управљање Голијом. Европски Прогрес је значајна средства определио и за подршку предузетницима. Новчана средства су добила предузећа која се баве производњом хлеба, пецива и колача, производњом одеће, прерадом дрвета, прерадом воћа и поврћа, производњом предмета од пластике, а отворена је и једна стоматолошка ординација.

За општину Рашка ништа мање важна није била подршка Европског Прогреса за реализацију активности на плану социјалног укључивања. Финансирана су 3 пројекта, а укупна вредност издвојених средстава износи 27.398 евра.

Активности Европског Прогреса, програма који доприноси одрживом развоју јужне И југозападне Србије, Европска унија и Владе Швајцарске подржавају са 24,26 милиона евра. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). 

Прочитано 8774 пута Последњи пут измењено петак, 10 март 2017 07:21

Најновије од Општинска управа Рашка