email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 01 март 2017 12:51

ИЗВЕШТАЈ СА 19. СЕДНИЦЕ ЧЕТВРТОГ САЗИВА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ РАШКА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

На данашњој седници Општинског већа усвојен је Извештај о раду ЦК „Градац“ у 2016.години. Како стоји у документу, ЦК је током протекле године набавио преко 1.500 нових књига, док је у оквиру своје издавачке делатности објавио 7 наслова. У градској галерији одржано је 20 изложби, а у биоскопу 26 филмсих  пројекција. Центар за културу је био организатор или суорганизатор неколико културних манифестација од којих су најзначајније Смотра рецитатора,  „Дани краљице Јелене“, Музички фестивал „Дан заувек“, РДС, „Дани Милунке Савић“. Највеће инвестиционо улагање у протеклој години односи се на реновирање галерије.

Општинско веће је усвојило Програм рада ЦК „Градац“ у 2017.години. У овој години биће набављено преко 1.000 књига. Центар ће објавити 8 наслова. У плану је одржавање свих манифестација које су већ постале традиционалне. Поред тога биће одржане и књижевне вечери, музички и позоришни програми, трибина „Трагање за смислом“ која се организује у сарадњи са Црквеном општином Рашка. Урађен је и пројекат за рeновирање библиотеке. Центар ће конкурисати са овим пројектом код Министарства културе. Поред тога ревидиран је и пројекат уређења Меморијалног центра „Милунка Савић“ у Јошаничкој Бањи, па ће се и за овај пројекат средства тражити од ресорног министарства.

Чланови Већа су утврдили Предлог одлуке о приступању прибављања непокретноси у јавну својину. Наиме, Мирослав Павловић из Супња се обратио МЗ Супње са жељом да поклони општини Рашка део своје парцеле за изградњу игралишта у насељу Ђуровићи. Савет МЗ је подржао ову иницијативу, а данас су то учинили и општински већници.

На седници Већа усвојен је и Правилник о унутрашњој систематизацији послова у ЈКП „Рашка“. До измена у Правилнику дошло је због статусних промена унутар предузећа и припајања ЈП „Стан“, чиме је ЈКП добило 6 нових радника. Други разлог је нови Закон о обезбеђењу објеката, који налаже да одрећени објекти, попут фабрике воде и водозахвата у Брвеници, имају обезбеђење и да тај посао обављају службена лица која ће имати дозволу за ношење оружја. Трећи разлог за доношење новог акта о систематизацији је решавање проблема вишка запослених.

Веће је усвојило и Правилник о унутрашњој систематизацији у Центру за социјални рад. Измене се односе на пружање услуга на локалном нивоу. Изради нове систематизације приступило се у складу са Законом о социјалној заштити, чије одредбе дефинишу и развијања услуга на локалном нивоу. Центар за социјални рад је 2009.године увео услугу Помоћ у кући, 2010.године Дневнои боравак  за децу и одрасле са сметњама у развоју, а од прошле године и услугу  Лични пратилац  детета.  

Данас је усвојен Предлог одлуке о спровођењу Програма уређења грађевинског земљишта. Имаући у виду приспеле захтеве МЗ, као приоритетни су одређени пројекти попут изградње пешачке стауе на мосту на Трнавској реци, реконструкције расвете у Баљевцу, изградње пешачког прелаза код гробља у Власову, изградње расвете код споменика у парку, асфалтирања неколико локалних путева. Укупна вредност средстава је преко 53 милиона динара.

Општинско веће је усвојило Предлог одлуке о одабиру пројеката којима се из буџета општине Рашка финансирају удружења. На конкурс је приспело 35 пројеката, а 24 ће бити суфинансирана.

На данашњој седници донета су решења о образовању  Жалебене комисије и Комисије за расподелу средстава МЗ.

O већини дана усвојених одлука коначну реч даће одборници СО Рашка на наредној седници.

 

1.03.2016.год.

Прочитано 7950 пута