email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
понедељак, 19 септембар 2016 13:16

ОБЕЛЕЖЕН 17.СЕПТЕМБАР – ДАН ОПШТИНЕ РАШКА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Програм обележавања Дана општине Рашка отпочео је свечаним отварањем изложбе фотографија "Упознај наш град: Улице Рашке", које је уприличено у галерији Центра за културу „Градац“ 16.септембра. Поставка обухвата првих 11 улица које су уцртане на плану варошице Рашка из 1938.године. Упркос томе што се територија варошице временом ширила, мрежа улица увећавала, време, догађаји и наставак историје уписивали промене у називу појединих улица, оне и данас чине уже градско језгро. Свака од улица је представљена са онолико фотографија колико пута је забележена и сачувана промена њеног изгледа, разрешавајући уједно и њихове називе. За реализацију изложбе коришћене су фотографије  Јосифа Распоповића, Историјског архива Краљево, Милојка Милићевића, Народног музеја у Београду и Наума и Светлане Лазаревски. Документарни карактер поставке представља занимљиво и вредно сведочанство о Рашки некада и сада.Отварању изложбе присуствовао је велики број Рашчана. 

17.сптембра, који се од прошле године званично слави као Дан општине Рашка, одржана је света литургија у Цркви светог архангела Гаврила, а потом је на градском тргу организован програм у коме су учествовали ученици основних и средњих школа, деца из предшколске установе „Весело детињство“, културно-уметничка дрштва, представници различитих удружења, спортски клубови. Локални рок бенд Р.У.Љ.А. и  бубњари предвођени Драгољубом и Ђурађем Ђуричићем приредили су прави перформанс у центру града. 

Свечана седница СО Рашка одржана је на Копаонику. Поздравне речи гостима, међу којима су били и Његово преосвештенство валдика жички господин Јустин, представници државних институција, градоначелници и председници неколико градова и општина, одборници СО Рашка, чланови Општинског већа, директори Јавних предузећа, бивши председници општине Рашка, представници војске, полиције, СПЦ и друге званице, упутила је председница СО Рашка Мирјана Скорић. Након емитовања филма о Рашки између два Дана општине, присутнима се обратио председник општине Рашка Игњат Ракитић који је између осталог рекао: „ Наша је дужност и обавеза да радимо много више,  да у дијалогу са свим политичким актерима дефинишемо будуће планове развоја и да створимо атмосферу у којој ће се уважавати различита мишљења и супротни ставови, али у којој ће будућност и добробит наше деце бити тачка окупљања, а одговорност према онима који долазе после нас, важнија од било каквих политичких  или личних интереса.  

Прочитано 8031 пута