email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
четвртак, 01 септембар 2016 14:42

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ТЕКСТИЛА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић положио је данас камен темељац за изградњу текстилне фабрике у Милатковићу. Вредност инвестиције је 9 милона евра, а средства за извођење радова обезбедила је   Фондација калифа Бин Заједа ал Нахјана. Председник Владе је рако да му је у разговору са арапским инвеститорима речено да предложи две локације за улагања и да је он рекао да ће то бити Рашка и Нови Пазар. „Ово јесте мало место, али је од посебног значаја за Србију“, истако је Вучић. „Рашка је седиште српске државности. Последњих неколико деценија није било већих инвестиција. Време је да се то промени“, рекао је Вучић данас у Рашки.  Председник Владе је поручио да је важно да људи раде, јер тада мање брину о другим стварима, а више су окренути  будућности. 

„Видећете, ова фабрика ће бити као апотека. Биће ангажоване домаће фирме на њеној изградњи,  домаће фирме ће зарађивати новац, а читав процес изградње надгледаће Уједињени Арапски Емирати. Навикавајте се, не кажем да ћете живети као бубрег у лоју, али ћете полако, али сигурно, живети боље и видећете будућност за вашу децу“, поручио је Вучић.

Вучић је, поред осталог,  најавио да ће на Голији бити изграђен значајан туристички центар са пратећом модерном инфраструктуром. Развој туризма донеће нове приходе у општину Рашка и у друге општине које се наслањају на Голију. Поред тога Вучић је рекао да су захваљујући стабилним јавним финансијама створени услови за повећање плата и пензија.  

Председник Општине Рашка Игњат Ракитић рекао је да је полагање камена темељца историјски тренутак за општину, али и за читав овај крај Србије.

 Цитирајући изреку „шта год радили, деца вам се рађала“ Ракитић је рекао  да су управо овакви пројекти потребни како би се задржало становништво и како би се деца рађала. 

„Годинама уназад боримо се са одласком људи из Рашке, а највећи проблем јесу радна места. Отварањем фабрике имаћемо 400 нових радних места“, рекао је Ракитић. Он је подсетио да текстилна индустрија има богату традицију у Рашки започету још 1948.године отварањем прве текстилне радионице од које је касније настао „Пролетер“. Ова фабрика је осамдесетих година запошљавала преко хиљаду људи.

Амбасадор УАЕ у Србији Џума Рашид Сејф Зајед Ал Захери поручио је да је изградња фабрике показатељ добрих односа две државе, али и личног пријатељског односа шеика Калифа Бин Заједа ал Нахјана и премијера Вучића. „Верујем да ће овај пројекат допринети развоју овог краја и отварању нових радних места, рекао је Ал Дахери. Он је додао да је захвалан премијеру и Влади Србије што су изабрали Рашку за улагање, јер то, како је констатовао, показује да Вучић и Влада брину о сваком крају Србије и о свим грађанима.

Премијер Вучић, амбасадор Ал Дахери и председник општине Рашка положили су после поздравних речи камен темељац за изградњу објекта површине 11.500 квадратних метара, који ће поред производног погона имати административни, технички и складишни простор. Објекат је пројектован по највишим европским стандардима уз поштовање принципа енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије. Рок за завршетак радова је 10 месеци од започињања изградње.

Прочитано 6953 пута