Одштампајте ову страницу
понедељак, 13 јун 2016 07:30

Локалне самоуправе спремне да уз подршку Владе оживе производњу намештаја од масивног дрвета

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Београд, 8. јун 2016. – Представници 46 локалних самоуправа са југоистока и југозапада Србије* предали су данас Акциони план за позиционирање Србије као земље извознице намештаја од масивног дрвета Развојној агенције Србије (РАС), која преузима водећу улогу у његовом представљању новој Влади Републике Србије.  Подршку изради Акционог плана који је представљен у Привредној комори Србије, пружиле су Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, и УСАИД Пројекат одрживог локалног развоја.

Акциони план садржи низ мера за повећање конкурентности домаћих произвођача и подстицање производње намештаја од масива, имајући у виду раст тражње на светском, а посебно на европском тржишту, са циљем да се отворе нова радна места и повећа извоз.

„Министарство привреде је спремно да подржи све активности које доприносе економском расту, као и расту БДПа и извоза, а акциони план који је данас представљен с једне стране може да буде у функцији консолидовања рада Јавног предузећа „Србија Шуме“, а с друге стране да помогне рад малих и средњих преузећа из дрвнопрерађивачког сектора“, рекао је Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде Владе Србије.

Јеша Ерчић, директор сектора индустрије и пољопривреде у Привредној комори Србији (ПКС) потврдио је подршку ПКС оживљавању производње намештаја од масивног дрвета, а посебно је нагласио значај унапређења образовања у дрвном сектору. „Од наредне школске године у образовни систем биће уведен нови профил -оператер за израду намештаја, а настава ће бити организована као кооператвна са елементима дуалног образовања, а две техничке школе у Ужицу и Суботици ће се спроводоти овај програм“, рекао је Ерчић.

 „Европска унија и Влада Швајцарске, кроз активности Европског ПРОГРЕСа, пружају подршку повећању конкурентности локалних економија, а сарадња локалних самоуправа и приватног сектора уз подршку државних институција је предуслов за напредак“, рекао је Грем Тиндал, менаџер развојног програма Европски ПРОГРЕС и додао да иницијатива показује да су локалне самоуправе препознале свој дрвни потенцијал као предност и основу за економски раст. „Тако ће се створити могућност за отварање нових радних места, што је посебно важно ако знамо да је само једна петина људи из недовољно развијених општина, иначе богатим дрвним потенцијалом, запослена у дрвно-прерађивачком сектору. 

„У недовољно развијеним општинама у Србији налази се око 46% укупног шумског ресурса земље. Максимизирајући степен искоришћености ових ресурса кроз израду финалних производа највише вредности, који се могу пласирати на светско тржиште по вишим ценама, ми отварамо могућности за запошљавање и раст приватног сектора, уместо да се највреднији природни ресурс Србије поклања као сировина“, рекао је Милан Павловић, в.д. директора УСАИД/Србија.

Представљајући мере предложене у Акционом плану, проф. др Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета Универзитета у Београду је рекао акциони план пружа смернице за унапређење интерних капацитета произвођача производа од дрвета са високом додатом вредношћу, као и низ мера за унапређење укупног пословног амбијента, као што су јачање производних капацитета кроз увођење технолошких унапређења, унапређење  образовног система и стручног оспособљавања у складу са потребама привреде и промовисање Србије као земље извознице намештаја од масивног дрвета.

Предајући Акциони план директору РАС-а Милошу Петровићу у име 46 локалних самоуправа, председник општине Тутин, Шемсудин Кучевић истакао је да су у припреми Акционог плана учествовали представници локалних власти, многобројни представници дрвнопрерађивачког сектора и надлежних државних институција, домаћи и међународни експерти. 

„Циљ подршке дрвној индустрији је подстицање њене извозне конкурентности, а очекује се да би успешно спровођење предвиђених мера могло да омогући отварање више хиљада нових радних места и повећа извоз на преко 500 милиона долара годишње“, истакао је в.д. директора Развојне агенције Србије, Милош Петровић.

Иницијативу оживљавања дрвне индустрије  покренули су УСАИД Пројекат одрживог локалног развоја и развојни програм Европски ПРОГРЕС, који финансирају Европска унија и Влада Швајцарске, у партнерству са Развојном агенцијом Србије и Привредном комором Србије.

*Локалне самоуправе које су подржале израду Акционог плана: Ариље, Бајина Башта, Бела Паланка, Бољевац, Бор, Брус, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Црна Трава, Деспотовац, Димитровград, Гаџин Хан, Ивањица, Књажевац, Косјерић, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лесковац, Љубовија, Лозница, Мајданпек, Мали Зворник, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Пирот, Прибој, Пријепоље, Рашка, Ражањ, Сјеница, Сурдулица, Сврљиг, Трговиште, Трстеник, Тутин, Ужице, Владичин Хан, Врање, Врњачка Бања, Жагубица, Зајечар.

КОНТАКТ:   Марија Радуловић, сарадница за комуникације, Европски ПРОГРЕС, 063/861 4524, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Данијела Шевер Радовановић, саветница за комуникације, УСАИД Пројекат одрживог локалног развоја, 063/291-462, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.;

Прочитано 6575 пута

Најновије од Општинска управа Рашка