понедељак, 06 јун 2016 07:56

Европа за граданке и грађане

Написао
Оцените овај чланак
(2 Гласова)

На позив градоначелника Храстника господина Мирана Јерича, председник општине Рашка Игњат Ракитић боравио је у званичној посети овом словеначком градићу, познатом по стакларској, хемијској, рударској индустрији и туризму. Позив за гостовање уследио је након што је коз пројекат „Европа за граданке и грађане“ иницирано обнављање пријатељских веза измедју два града, започето 1974.године потписивањем Повеље о братимљењу. Партнери на пројекту, Младински центер Храстник и Канцеларија за младе из Рашке, организовали су у оквиру пројекта посету тридесетак Рашчана Храстнику и осмислили занимљив програм. Свој боравак делегација из Рашке и њихови словеначки пријатељи искористили су за подсећање на нека стара и успостављање нових пријатељстава, као и за  и упознавање културних, туристичких, привредних и спортских особености Храстника и Рашке.

Градоначелник Храстника најпре је организовао пријем у згради општине за председника општине Игњата Ракитића, а затим су посетили градски музеј, стаклару, фабрику хемијске индустрије, присуствовали отварању фестивала РДЕЧИ РЕВИРЈИ и изложби фотографија у школи „Херој Рајко“, која је у време бивше Југославије била братска школа ОШ „Иво Лола Рибар“ из Рашке.

Током сусрета разговарало се о словеначком искуству у приступању ЕУ, могућностима и потенцијалима општина да користе европске фондове, заштити животне средине и могућој сарадњи на различитим пољима, као и о потписивању нове Повеље о братимљењу два града. Очекује се да делегација Храстника Рашку посети ове јесени. 

 

Прочитано 6515 пута Последњи пут измењено понедељак, 06 јун 2016 07:59