среда, 01 јун 2016 10:22

Делегација ЕУ у Рашки

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Бенедикт: Рашка међу науспешнијима у коришћењу новца

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт посетио је јуче Рашку и поручио да је то једна од најуспешнијих општина у Србији у коришћењу евопских средстава, као и да се ту уз помоћ ЕУ реализују квалитетни пројекти. Бенедикт је посетио Рашку заједно са 17 чланова амбасада земаља ЕУ у Београду. 

Шефа делегације ЕУ у Београду И представнике амбасада европских земаља најпре је примио председник општине Рашка Игњат Ракитић, који их је упознао са пројектима реализованим из средстава ЕУ и плановима развоја општине Рашка. Представници амбасада су у разговору са председником општине показали интересовање за планове везане  за заштиту животне средине, финансирање културе И развој туризма. 

Након тога гости из Београда И председник општине Рашка обишли су Удружење за помоћ лицима са посебним потребама, које је добијало средства из програма Европски Прогрес, али И оних који су му претходили. Обраћајући се новинарима Оскар Бенедикт је рекао:

"ЕУ И Влада Швајцарске су до сада финансирали различите пројекте у Рашки, који су утицали на стварање бољег економског амбијента, подизање животног стандарда грађана, поштовање принципа родне равноправности. Радионица у којој су ангажоване особе са инвалидитетом пример је успешно реализованог пројекта. Веома смо задовољни сто се већ дуго, кроз радно ангажовање, помаже особама са инвалидитетом да воде нормалан начин живота", рекао је Бенедикт новинарима.

Како је истакао, један од квалитетних пројеката у Рашкој је и пројекат за изградњу постројења за третман опадних вода, које ће пречишћавати воду и тако допринети заштити природе, унапређењу туризма и локалном економском развоју.

"Поносни смо што је ЕУ у томе учествовали и што настављамо да помажемо општини  Рашка", додао је Бенедикт.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић се захвалио шефу делегације ЕУ И представницима амбасада  на посети Рашки И изразио наду да ће добра сарадња бити настављена.

"Настојаћемо да одрадимо што више квалитетних пројеката који ће утицати на подизање животног стандарда грађана. Планови за развој општине Рашка постоје, тако да ћемо тражити  средства и помоћ за њихову реализацију. Захвалан сам чланицама ЕУ И Влади Швајцарске на досадашњој сарадњи кроз коју смо урадили бројну планску документацију, завршили објекат дечјег вртића, обезбедили средства за предузетнице, започели пројекат за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, помогли невладином сектору И финансирали пројекте који брину о друштвено осетљивим групама. Велики број реализованих пројеката даје ми наду да подршка  неће изостати ни у наредном периоду“, рекао је Ракитић.

ЕУ и Влада Швајцарксе су кроз различите развојне програме подржале спровођење више од 50 пројекта у општини Рашка. За то је издвојено преко 1,3 милиона евра. 

Прочитано 6561 пута Последњи пут измењено понедељак, 06 јун 2016 08:01