среда, 20 април 2016 07:38

Европска подршка за 48 предузетница са југоистока и југозапада Србије

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Четрдесет осам жена из 22 општине са југоистока и југозапада Србије покренуће своја предузећа уз подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Србије који су, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, обезбедили 368.000 евра за спровођење активности које доприносе економском оснаживању жена. 

Нове предузетнице које се, између осталих делатности, баве стоматологијом, производњом одеће, накита, кројењем, прерадом и конзервисањем воћа и поврћа, добиле су опрему како би отпочеле пословање. Поред тога, оне су кроз активности Европског ПРОГРЕСа овладале и знањима о маркетингу, продаји, порезима и правним аспектима пословања. 

Отварајући скуп председник општине Рашка Игњат Ракитић нагласио је да је наша не само законска, већ и морална  обавеза и дужност да стварамо друштво једнаких шанси за све, заједницу у којој су жене и мушкарци равноправни, у којој су жене самосталне у доношењу одлука, избору занимања, реализацији сопствених потенцијала. 

„ Подршка женском предузетништву један је од програма преко кога се директно утиче на економско оснаживање жена,а тиме и на родну равноправност. Међу 48 предузетница из јужне и југозападне Србије које су у 2015.години добиле средства преко Европског Прогреса, 5 жена је са територије општине Рашка. Тај податак чини ме веома поносним. Поштоване предузетнице, честитам вам на храбрости и одлучности да започетне сопствени посао. Добрим пословним идејама избориле сте се за шансу да својим радом и знањем стварате боље услове за живот, да утичете на развој локалне заједнице и економски развој  Србије. На нама је да вас у добрим намерама и идејама подржимо, истакао је Ракитић.

„Запошљавање жена и њихово укључивање на тржиште рада један је од приоритета Владе Републике Србије и зато смо ми активни партнери у активностима које финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа, а које имају за циљ  унапређење друштвеног и економског положаја жена и родне равноправности”, навела је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, приликом доделе сертификата новим предузетницама.

Јоксимовић је рекла да је Влада Републике Србије прогласила 2016. за „Годину предузетништва”са посебном пажњом усмереном на женско предузетништво, и тако потврдила своју посвећеност у подршци  предузетницима и предузетницама и развоју предузетничког духа као ослонцима конкурентне и динамичне економије. „Задовољство ми је што сам данас у прилици да видим нове предузетнице, јер то представља импулс развоју женског предузетништва и отварању нових радних места. А данас је успех отворити ново радно место и право је време за успешне жене”, закључила је Јоксимовић.

Честитајући новим предузетницама Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији рекао је да више од деценије Влада Швајцарске и Европска унија заједно са Владом Србије подржавају успостављање институционалног и правног оквира за родну равноправност. 

„На овај начин промовишемо женско предузетништво, али и родну равноправност. Ви представљате прави узор за друге жене које желе да се осамостале и започну свој посао, а Европски ПРОГРЕС је ту да вам пружи подршку“ рекао је амабасадор Рух.

Уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске данас у све 34 општине које су обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС постоје Савети за родну равноправност, а 32 општине је потписало Европску повељу о родној равноправности. 

Европски ПРОГРЕС ће будућим предузетницама пружити менторску подршку и стручну помоћ у вођењу посла како би се обезбедила одрживост пословања и очекује се да ће до краја 2017. године допринети отварању најмање 80 нових радних места у општинама обухваћеним Програмом. 

 „Када 48 жена ступа на пут да оснује свој властити посао са изгледима да отворе још нових радних места, то одмах значи бољи живот за њихове породице, а позитивно утиче на локалну економију и бољи животни стандард грађана и грађанки. Најважније је, ипак, то што ви дајете сјајан пример генерацијама које долазе“,рекао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије подржаће са укупно 24,46 милиона евра. Одобрени пројекти имаће за циљ да ојачају локалну администрацију, створе повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења социјалне инклузије и политике запошљавања. Програм спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније при Министарству финансија Владе Републике Србије (ЦФЦУ).

Општине обухваћене Програмом су – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

 

Прочитано 6694 пута Последњи пут измењено среда, 20 април 2016 07:44