четвртак, 07 април 2016 13:06

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У РАШКИ

Написао
Оцените овај чланак
(2 Гласова)

Нови амерички амбасадор у Београду, господин Кајл Скат, боравио је јуче у Рашки. Током радног ручка са председником општине Рашка Игњатом Ракитићем, господин Скат се интересовао за привредне активности, могућности за нова улагања, инвестиционе планове, туризам, екологију, школство, али и стање људских права, односе са суседним градовима и општинама. Тема разговора били су и предстојећи парламентарни и локални избори, који ће у Србији бити одржани 24.априла. Захваљујући се америчком амбасадору на посети, председник општине Рашка Игњат Ракитић је истакао да општина Рашка полако хвата корак са развијеним деловима Србије и да се пуна подршка даје приватном сектору и отварању малих и средњих предузећа. Као пример  добре праксе председник Ракитић је истакао отварање хладњаче „ЕУРОФРУИТ“, што је охрабрило пољопривреднике да повећају засаде малина и другог јагодичастог воћа и што им је обезбедило сигуран откуп. Ништа мање важна за Рашку је и недавно отворена  фабрика „Планинско благо“, чији су прехрамбени производи већ нашли своје место у великим хотелским ланцима.  Председник општине Рашка није пропустио прилику да америчког амбасадора упозна и са радом оних предузећа која запошљавају већи број радника попут „Милкопа“, „Мегалит-Шумника“, „Житка“, „Прима Хосе“, „Примата“ и других. Са жељом да се приближи потенцијалним инвеститорима оптшина Рашка је  финансирала израду студија изводљивости за дрвну, текстилну и месну индустрију, пољопривреду и туризам. То су, како каже председник општине, оне привредне гране које су препознате као покретачи будућег развоја. У разговору са америчким амбасадором председник Пословног савета Срећко Минић осврнуо се на дрвну индустрију која би у будућности могла озбиљније да се развија, захваљујући пре свега доброј сировинској бази, али и дугој традицији и квалификованој радној снази. Фокусирањем на дрву индустрију могуће је обезбедити запошљавање локалног становништва, а цео производни процес, од примарне обраде дрвета до финализације производа, могуће је лоцирати на територији општине Рашка. С обзиром на чињеницу да територија општине Рашка постоји значајно рудно богатство, Минић је у разговору са амбасадором Скатом истакао да ће експлоатација руда, минерала и камена и долазак страних компанија које се баве том граном индустрије, сигурно значити и отварање нових радних места и подизање животног стандарда. Председник општине и председник Пословног савета упознали су амбасадора Ската и са великим инвестицијама у општини Рашка  попут изградње постројења за пречишћавање отпадних вода које ће са преко седам милиона евра финансирати ЕУ, формирања и опремања пословне зоне у Милатковићу, као и са плановима за улагања у туризам.

На питање амбасадора Ската шта ће урадити ако поново буде изабран за председника општине, Игњат Ракитић је рако да ће му први и основни циљ бити да задржи младе људе у Рашки и да их мотивише да се након завршеног школовања врате у Рашку и овде наставе да живе и раде. Уређена, модерна општина, са условима за улагање и са развојем базираним на пољопривреди, туризму, дрвној индустрији и рударству, моћи ће да понуди свима добре услове живота и представљаће основу за смањење миграција.  

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду, господин Мајкл Скат прихватио је позив председника општине Рашка Игњата Ракитића да поново дође у Рашку и да се, поред осталог, упозна са културно-историјским наслеђем нашег краја, популарним туристичким одредиштима и природом Копаоника и Голије.

Прочитано 8356 пута