понедељак, 04 април 2016 12:43

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ У ОПШТИНИ РАШКА

Написао
Оцените овај чланак
(1 Глас)

Општина Рашка је једна од 12 општина у Србији која је захваљујући сарадњи са Балканским центром за миграције, Catholic Relief Services И америчком амбасадом у Београду, ангажовала правника за пружање бесплатне правне помоћи интерно расељеним лицима И избеглицама. Како се пројекат развијао, бесплатна правна помоћ постала је доступна И осталим грађанима, а радно време правника продужено је са четири на осам сати.

У оквиру пројекта Бесплатне правне помоћи, спроводи се И активност чији је главни циљ подизање свести грађана о потреби увођења владавине права на свим институционалним нивоима И у свим сферама живота. Назив овог дела  пројекта је  “Правна огласна табла”. На улазу у зграду Општинске управе Рашка табла је постављена у септембру 2013.године И на њој се налазе брошуре са детаљним, јасним И поузданим информацијама о правима грађана из разних области.

Са жељом да сумира резултате И ефекте пројекта, БЦМ И ЦРС су 31.марта, у београдском хотелу МЕТРОПОЛ, организовали округли на коме су говорили председници општина обухваћених пројектом, као И предстацници Министарства државне управе И локалне самоуправе, Министарства правде, Министарства за рад, запошљавање, борачка И социјална питања, представник ЦРС И америчке амбасаде. 

 

Обраћајући се присутнима, председник општине Рашка Игњат Ракитић је рекао да је локална самоуправа препознала значај овог вида помоћи најугроженијим категоријама становништва И да је ангажовала правника са пуним раним времном.  “ Ако је сврха правне помоћи остварење једнакости свих пред законом и осигурање делотворног функционисања правне заштите, драго ми је што данас, пред свима вама, могу да кажем да је општина Рашка у сарадњи са амбасадом Сједињених Амричких Држава, БЦМ И ЦРС успела да изађе у сусрет свим грађанима којима је био потребан правни савет или писање поднеска, а који  нису били у стању да приуште пуномоћника. Трудили смо се да врата службе за бесплатну правну помоћ никоме  не буду затворена И да сваки грађанин, у непосредном разговору са правником, може да добије ваљану информацију о својим правима.

У процесу изградње демократских институција, ово је за нас велико искуство које ће нам помоћи да служба бесплатне правне помоћи настави са радом И након завршетка пројекта”. 

 

 И Марина Лазовић, правница ангажована за бесплатну правну помоћ истиче да је постојање овакве услуге наишло на добар пријем код расељених И избеглих, али И локалног становништва, првенствено незапослених, примаоца социјалне помоћи, ромске популације. Како каже најчешћи коментари су “да до сада тако нешто није постојало”. “Од почетка рада канцеларије до данас јавио се велики број људи, што за усмене, што за писмене савете, почев од прибављање докумената за расељена лица  (изводи, уверења о држављанству, М4 обрасци, радне књижице, дипломе), решавања имовинских питања на Косову, приватизације косовских предузећа. У раду су били и предмети попут писање тужби, захтева, молби, жалби, приговора, остваривања права  из наследног И породичног права. Након годину И по дана рада са расељеним лицим, избеглицама као и са социјално угроженим локалним становништвом, може се слободно рећи да је постојање могућности у једној општини да се пружи оваква врста помоћи од великог значаја”, истакла је на округлом столу правница Марина Лазовић. 

Општина Рашка ће радити на оснаживању службе бесплатне правне помоћи са циљем да локална самоуправа постане  стуб остваривања примарне правне помоћи за све грађане. 

Прочитано 7629 пута Последњи пут измењено понедељак, 04 април 2016 13:18