email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 02 март 2016 13:03

Европска подршка брендирању производа и увођењу стандарда на југоистоку и југозападу Србије

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Бела Паланка, 01. март 2016. – Европска унија и Влада Швајцарске ће преко Европског ПРОГРЕСа обезбедити  средства за 57 пројеката којима ће се унапредити конкурентност локалних самоуправа на југоистоку и југозападу Србије, одлучено је на састанку Управног одбора Европског ПРОГРЕСа који је одржан у Белој Паланци.

Како је председавајући Управним одбором, Бранко Будимир, помоћник директорке Канцеларије за европске интеграције истакао, Европски ПРОГРЕС је у сарадњи са развојним партнерима Делегацијом Европске уније и Владом Швајцарске покушао да одговори на потребе локалних самоуправа: „Заједно смо успели да дамо нови квалитет и замајац у реализацији основног циља програма, а то је економски и социјални развој југоистока и југозапада земље”.

Одобрена подршка подразумева финансирање пројеката за увођење или ре-сертификацију међународних стандарда квалитета за 22 микро, мала и средња предузећа у износу од 78.000 евра. Увођењем међународних стандарда квалитета и безбедности хране, као што су ИСО 9001, ХАЛАЛ, ХАЦЦП, ИСО 22000 и други, стварају се потенцијали за раст пословања и извоза и унапређен квалитет производа и услуга у 34 општине обухваћене Програмом. 

Програм ће такође пружити подршку у вредности од 80.000 евра за 32 пољопривредне задруге и удружења како би се ојачали њихови капацитети кроз обуке и студијско путовање у једну од земаља чланица Европске уније, а најуспешније произвођачке групе ће затим имати прилику да развију и кандидују за финасирање пројекте који треба да им омогуће да уведу иновације или прошире тржиште.  

Европска унија и Влада Швајцарске су обезбедили 44.000 евра за брендирање четири пољопривредна производа путем регистрације заштите географског порекла, како би се постигла већа препознатљивост производа, бољи тржишни пласман, а промовисаће се и територија са које производ потиче. 

Управни одбор се сагласио са критеријумима за јавни позив за локалне инфраструктурне пројекте за које ће Европска унија и Влада Швајцарске определити 1,5 милиона евра. Такође су одобрени критеријуми за финансирање пројеката који ће бити усмерени на отварање нових радних места кроз подршку малим и микро предузећима и самозапошљавању младих, партнерских пројеката цивилног друштва и локалних самоуправа, унапређење родне равноправности на локалном нивоу, као и за реализацију мера које доприносе социјалној инклузији Рома и Ромкиња.

Ана Станковић, менаџерка пројеката Делегације Европске уније у Србији је похвалила транспарентан и предан рад Европског ПРОГРЕСа при избору пројеката, али је и у име Делагције апеловала на локалне самопураве да предизборне активности не успоре реализацију пројеката које доприносе унапређењу квалитета живота грађана и грађанки.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

За додатне информације, молим Вас контактирајте:

Марија Радуловић

Сарадница за комуникације, Европски  ПРОГРЕС

Мобилни: +381 (0)63 861 4524

Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Прочитано 8284 пута