Одштампајте ову страницу
уторак, 23 фебруар 2016 14:49

Формирање психолошког кутка при канцеларијама за младе Бечеј, Варварин и Рашка

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Центар за истраживање и промоцију из Београда, у сарадњи са партнерима - канцеларијама за младе Рашка, Варварин и Бечеј, представио је 19. фебруара широј јавностирезултате остварене у склопу пројекта “Формирање психолошког кутка при канцеларијама за младе Бечеј, Варварин и Рашка”, подржаног од стране Европске омладинске фондације Савета Европе. 

Том приликом о пројекту су говорили Милица Ћирић, из удуржења Центар за истраживање и промоцију, чланови пројектног тима, као и представници општинских управа, који су пружили снажну подршку реализацији и наставку започетих активности.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Рашка, Игњат Ракитић указао је на видљиве резултате пројекта – 24 млада психолога којима је дата прилика да стекну практично искуство, преко хиљаду младих људи из 3 укључене општине којима је ближе представљена тема менталног здравља и указано на постојање нове услуге на локалном нивоу и више од 50 индивидуалних саветовања одржаних у периоду јануар-фебруар 2016.

Надовезујући се на претходно излагање, начелник Општинске управе Општине Варварин, Иван Ђурковић истакао је да су општине препознале значај бављења овом темом и да ће и током 2016. наставити да подржавају активности пројектног тима усмерене на побољшање положаја младих у локалној заједници.

Оливера Букинац, психолог и члан пројектног тима указала је да се у времену обележеном тешком економском ситуацијом и кризом моралних вредности, када се млади све теже осамостаљују, а животни пут им је обележен бројним тешкоћама и изазовима, често срећемо са поремећајима понашања и депресивним стањима међу младима. „Стога је циљ овог пројекта да покаже младима да имају избор и подршку, те да постоји место на коме могу потражити помоћ у себи блиском окружењу– психолошки кутак за младе“, додала је она.

Од иницијалног тренинга за младе психологе, преко десетина вршњачких радионица по школама, до формирања самог кутка у коме су започета индивидуална саветовања, млади су показали изузетно интересовање за пројекат, стављајући тиме питање менталног здравља високо на лествици приоритета.

Како помоћи младима да дођу до одговора на своја питања и недоумице, да се осете сигурније и увиде да је разговор најбољи начин да се ослободе свакодневног стреса, тема је која ће бити актуелна и у наредним пројектним активностима.

 

Канцеларија за младе Рашка је остварила видљиве резултате у овом пројекту на територији Општине Рашка. Кроз 19 радионица обухватила је преко 350 ученика од осмог разреда основних школа 

„ Сутјеска“ и „ Рашка“ као и средње школе Гимназија „ Рашка“ у Рашки. 

Индивидидуална саветовања у склопу пројекта започела су 18.02. текуће године и за сада има осам заказаних индивидуалних саветовања које ћемо спровести до краја фебруара, у Омладинском клубу поштујући правила етичког кодекса психолошког саветовања.

 

Прочитано 7919 пута

Најновије од Општинска управа Рашка