email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
четвртак, 10 децембар 2015 13:04

РАШКА ПОТПИСАЛА ЕВРОПСКУ ПОВЕЉУ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У оквиру пројекта Европски Прогрес, који има за циљ да допринесе одрживом развоју југоистока и југозапада Србије, 34 општине из овог дела Србије потписале су Европску повељу о родној равноправности. Тим поводом  у београдском хотелу “Метропол“, 7 децембра је одржан скуп "Родна равноправност на локалном нивоу", на коме су председницима 34 локалне самоуправе уручене плакете о Европској повељи за родну равноправност. Међу потисницима повеље је И општина Рашка, а плакету је примио председник општине Игњат Ракитић. Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу представља корак ка остваривању националних И међународних обавеза у области равноправности полова И даје смернице за креирање И спровођење локалне политике усмерене ка постизању равноправности жена И мушкараца. Скуп је организовала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), уз финансијску подршку ЕУ и Владе Швајцарске кроз развојни програм Европски прогрес.

Учествујући на скупу “Родна равноправност на локалном нивоу”, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, изјавила је да мањи проценат запослених жена у односу на мушкарце у Србији говори о томе да су жене и даље у неравноправном положају. Михајловић  је најавила да ће Координационо тело за родну равноправност прогласити 2016. за годину борбе против насиља над женама у Србији. Према њеним речима, буџет за 2016. годину биће родно сензитиван, при чему ће први пут у Србији постојати родно буџетирање. Она је напоменула да је припремљен и нови закон о родној равноправности, као и пратећа стратегија и акциони план, уз напомену да је у читав тај процес неопходно укључити и јединице локалне самоуправе.  

Представница "UN Women" Милана Рикановић оценила је да је Србија направила велики напредак у законодавном и стратешком оквиру у области равноправности жена и мушкараца. 

Менаџер Програма Европски прогрес УНОПС Грем Тиндал рекао је да "начела родне равноправности и доброг управљања представљају саставни део активности програма, који је фокусиран на јачање локалне управе, унапређивање локалне привреде, социјалну инклузију и подизање свести о значају европских интеграција".Тиндал је додао да је и данас и у будућности, право на равноправност мушкараца и жена кључ економског и друштвеног успеха, не само на европском и државном нивоу, већ и на нивоу региона, у градовима и у локалним заједницама.

 

Прочитано 6497 пута