уторак, 01 децембар 2015 10:06

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ГИС

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

  Председник општине Рашка Игњат Ракитић И менаџер Европског Прогреса Грем Тиндал потписали су уговор о почетку реализације пројекта за увођење Географског информационог система. 

Европска унија И Влада Швајцарске за овај пројекат издвојиће 99,486.90 евра, док ће учешће општине Рашка износити 11,054.50 евра. 

Географски информациони системи (ГИС) омогућиће локалној самоуправи да, користећи савремену рачунарску технологију, на једном месту прикупља, обрађује, и управља  подацима о одређеној локацији. Ако  општина желели да дефинише место за изградњу новог објекта, на пример за школу, обданиште, или слично, преко ГИС система  моћи ће да утврди оптималну локацију на основу расположивог земљишта, удаљености од других важних објеката, нивоа техничке и комуналне опремљености локације и других параметара који су важни за доношење одлука. То ће значајно убрзати и поједноставити планирање и поступак изградње, као и целокупни развоја.

 У ширем смислу, увођењем и коришћењем географских информационих система (ГИС) локалне самоуправе ће унапредити планирање развоја, управљање комуналним системима, управљање ресурсима, доношење одлука, информисање грађана и потенцијалних инвеститора.

У процесу увођења ГИС система, Европски Прогрес ће  пружити подршку за набавку адекватне опреме, обуку запослених, дефинисање институционалног оквира и процедура за рад ГИС, и успостављање сарадње релевантних институција на локалном и ребубличком нивоу које се баве просторним подацима 

Европски ПРОГРЕС представља највећи развојни програм у Републици Србији који има за циљ да подржи одрживи развој 34 локалне самоуправе  на југоистоку и југозападу земље. Средства за реализацију Програма обезбеђују два велика донатора – Европска унија и влада Швајцарске – заједно са Владом Републике Србије.

Прочитано 7014 пута Последњи пут измењено уторак, 01 децембар 2015 10:11