четвртак, 12 новембар 2015 07:11

Отворена трајна поставка Спомен собе у кући Курсулића

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

На данашњи дан, 12. новембра 1915 године, Влада Краљевине Србије је после 13 дана боравка и 11 одржаних седница, напустила Рашку и кренула даље на југ ка Косовској Митровици повлачећи се пред налетима трупа армија три државе, Аустро-Угарске, Бугарске и Немачке. У Рашки, у знак сећања на те славне дане из наше историје, када је овај градић на Ибру две недеље био престоница Србије, отворена је јуче трајна поставка Спомен собе у кући Курсулића која је и седиште Центра за културу "Градац".
Ова установа је, у част јубилеја, поред отварања трајне поставке, организовала и пригодни програм под називом "Рашка-Кост од костију" у оквиру кога је представљена књига др Владана Виријевића "Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915 године" и представу "Време части и поноса" у извођењу Бошка Пулетића и Лепомира Ивковића. Поздрављајући присутне госте Игњат Ракитић, председник општине Рашка је, између осталог рекао да се нада како ће данас отворена стална поставка Спомен собе, бити подстрек да Рашка, што пре, добије и музеј.
Када је, 17. септембра Рашка обележавала 170. годину постојања писали смо и о припремама за данашњу свечаност. Тада смо апеловали да се, као експонат, прибави и ретко фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, најзначајнијег ћириличног споменика српско-словенске писмености из 12. века, кога су Љуба Давидовић и др Војислав Маринковић, у Рашки новембра 1915. године, поверили на даље чување начелнику Државне благајне Авраму Левићу и његовим чиновницима. Тај редак и вредан документ је, у међувремену, прибављен захваљујући средствима општине, па ће уз десетине фотографија, докумената, уметничких предмета и комада оригиналног намештаја из тог периода чинити сталну поставку Спомен собе. Аутор поставке је Милојко Милићевић уредник програма у Центру за културу "Градац" уз стручну помоћ Народног музеја из Краљева и историчара Драгана Драшковића.

Две недеље престоница Србије
Када је реч о историјским фактима, подсетимо да је после пада Београда 10. октобра и напада Бугара 14. октобра на јужним деловима фронта, почиње егзодус народа и Владе која се најпре повукла у Ниш да би потом, уз краћа задржавања у Крушевцу и Краљеву стигла у Рашку, заједно са Врховном командом војске у поподневним сатима 31. октобра 1915. године. По доласку у Рашку, Влада Краљевине Србије за своје седиште бира кућу угледног Рашчанина Љубомира Курсулића на левој обали Ибра, у којој проводи наредне две недеље. 

Извор: http://www.danas.rs

Прочитано 6163 пута