email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
петак, 30 октобар 2020 23:50

ОДРЖАНА 3.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Чланови Општинског већа прихватили су извештај о извршењу буџета за период јануар – септембар 2020. године. У деветомесечном пероду буџетски приходи остварени су у износу од скоро 775 милиона динара, или 64 одсто од планираних, док су буџетски расходи износили нешто више од 761 милион динара, односно 58 одсто од пројекованог износа.

На данашњој седници усвојен је нацрт Одлуке о буџету општине Рашка за 2021. годину. Буџет за наредну годину је развојни и планирано је да износи 1.595.679.207 динара. Кроз различите буџетске линије биће финансирано или суфинансирано више од 40 пројеката. Неки од њих се реализују у фазама па су започети у овој или некој од претходних фискалних година, док ће већина почети да се реализује током 2021. године. Новину у буџету представљају средства опредељена за развој руралног туризма. За ту намену биће издвојено 4 милиона динара. Буџетом је планирано и повећање студентских стипендија на 8.000 динара месечно.

Општинско веће је усвојило Програм уређивања грађевинског земљишта за наредну годину. Поред редовних активности на одржавању путне и комуналне инфраструктуре, Планом су дефинисани и инвестициони радови, попут изградње канализације у Јошаничкој Бањи, паркинга на Копаонику, изградње новог примарног водовода и канализације на Копаонику, јавне расвете, аутобуских стајалишта, изградње и одржавања локалних путева и стамбених зграда, реконструкције и санације каменог моста.

Већници су прихватили Одлуку о утврђивању просечне цене квадратног метра непоретности по зонама на територији општине Рашка. Предлог Локалне пореске администрације да цене квадратног метра непокретности на подручју Туристичког центра Копаоник, у викенд насељу и у Зони 4 која обухвата центар Рашке буду повећане за 2 процента, одбијен је због несигурне опште економске ситуације изазване пандемијом Ковида 19, па ће се и у наредној години примењивати постојећи ценовник. Општина Рашка је подељена на 7 зона. Цене непокретности највише су у Зони 1 која обухвата Туристички центар Копаоник, а најниже у Зони 7 која се односи на непокретности изван сеоских и градских насеља. Просечна цена метра квадратног грађевинског земљишта у центру Копаоника износи 37.370,00 динара, док се цене квадратног метра кућа, станова и пословних зграда крећу од 212.931 динар до 321.657 динара.

Коначну реч о данас усвојеним документима даће одборници СО Рашка на наредној седници.

Прочитано 1284 пута