Одштампајте ову страницу
уторак, 22 септембар 2020 11:30

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ОБУКАМА ЗА ДОМАЋИНСТВА КОЈА ЖЕЛЕ ДА СЕ БАВЕ АГРОТУРИЗМОМ

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)


Општина Рашка, WЕБИН из Београда и Центар за социјални рад из Рашке спроводе пројекат “Година инклузије и запошљавања”. Пројекат је део ширег пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Пројекат реализује Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), у сарадњи са Кабинетом потпредседнице Владе Републике Србије као председнице Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године

У оквиру пројекта је предвиђено да се организују обуке о агротуризму за домаћинства и појединце/ке који желе да се овим баве као комерцијалном делатношћу.

Агротуризам (ит. агритурисмо) је термин који је настао у Италији и он означава туризам на пољопривредном газдинству. Већ дуже време у свету је присутан растући тренд у агротуризму, и све више туриста жели да свој одмор проведе у природи, истражује природу и проба домаће производе који су карактеристични за тај крај. Овај облик туризма је погодан за сеоска домаћинства која имају вишак соба и желе да део своје пољопривредне производње преусмере на појединачне посетиоце за које ће спремати храну и готове производе за конзумацију. На овај начин се ублажавају утицаји економске глобализације, урбанизације и корпоративног агробизниса на мање произвођаче, а ствара се и стабилна ниша за локалне прехрамбене производе. Такође, на основу типичних производа може се створити локални и регионални идентитет који би се користио као алат за привлачење нових посетилаца.

Кроз обуке, учесници ће се оспособити за покретање агротуристичке делатности кроз следеће теме:
1. Ко су туристи у агротуризму и како им приступити
2. Како извршити категоризацију смештаја

Обуке ће бити одржане након доношења одлуке о избору кандидиата/киња на територији општине Рашка.

Право учешћа на обукама имају заинтересована лица и сеоска домаћинства која желе да започну сопствени посао у овој области. Пожељно је да заинтересована лица имају регистрована пољопривредна газдинства или неки други облик пословног организовања. Учешће на обукама је бесплатно.

Рок за подношење пријава је 29.09.2020. године. Пријаве се подносе координатору пројекта “Година инклузије и запошљавања” у Рашки, г-дину Срђану Васиљевићу на маил Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или путем писарнице Општинске управе Општине Рашка, улица Предрага Вилимоновића број 1, Рашка, шалтер број 1. Приликом пријаве потребно је доставити копију личне карте, број телефона и попуњен формулар.

Приликом накнадног одабира кандидата/киња у случају већег броја пријављених лица избор ће се вршити на основу следећих критеријума: поштоваће се принцип родне равноправности и временски период поднете пријаве, као и да ли кандидат има регистровано пољопривредно домаћинство или другу правну форму. Коначна одлука о избору кандидата/киња који ће похађати семинар биће донета у року од 7 дана од завршетка конкурса. Кандидати који су изабрани за похађање семинара биће контактирани на број телефона који су оставили приликом пријаве.

Прочитано 2047 пута Последњи пут измењено среда, 23 септембар 2020 09:28

Најновије од Општинска управа Рашка