email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
петак, 18 септембар 2020 13:57

ОБЕЛЕЖЕН 17.СЕПТЕМБАР – ДАН ОПШТИНЕ РАШКА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Свечаном седницом СО Рашка и уручењем признања, јуче је обележен 17.септембар - Дан општине Рашка. Отварајући свечану седницу којој су поред одборника СО Рашка, присуствовали и председник општине Рашка Игњат Ракитић, заменик председника Ђорђе Гогић, чланови ОВ и начелник ОУ Рашка Слободан Ристовић, председница локалног парламента Мирјана Скорић је свим грађанима Рашке честитала Дан општине и истакла да се ове године 17.септембар обележава без пратећих програма и у условима које диктира пандемија корона вируса. Након интонирања државне химне, присутнима се обратио председника општине Рашка Игњат Ракитић који је истакао да је „епидемија Ковида 19 условила промену планова и редефинисање приоритета општине Рашка и да је током протеклих месеци први и најважнији задатак био сачувати здравље и животе људи“.
„Као одговорна заједница настојали смо да бринемо о најугроженијим категоријама становништва и да свима олакшамо функционисање у условима ванредног стања. Рад локалних служби био је прилагођен новонасталој ситуацији. Оформили смо Волонтерски центар. Општина Рашка је из сопствених средстава, али и уз помоћ донатора, припремила више од 5.000 прехрамбених и хигијенских пакета који су дистрибуирни осетљивим социјалним групам. За помоћ привреди и свима који су претрпели штету због обуставе рада током ванредног стања, издвојено је 35 милиона динара. Сматрам да смо се као заједница успешно борили са короном и да је посебан допринос томе дао и Дом здравља Рашка. Многе лекције смо научили током пандемије и ванредног стања, али смо се и подсетили шта значи хуманост, солидарност и заједништво“, нагласио је председник општине Рашка.
У осврту на оно што је урађено у протеклих годину дана, Ракитић је рекао: „Средином јануара у пробни рад је пуштено постројење за прераду отпадних вода, а Рашку су посетили премијерка Ана Брнабић, министар заштите животне средине Горан Триван и шеф Делегације Европске уније у Београду Сем Фабрици. Изграђена је канализација у Ромском насељу у Трнавској реци у дужини од 1.1 км. Средства су обезбедили ЕУ преко ЕУ ПРО програма 17.700.000 динара и општина Рашка 21 милион динара.
У сарадњи Владе Републике Србије и Општине Рашка реализовани су пројекти укупне вредности око 80 милиона динара. Рашка је добила дечије игралиште у насељу Стара стругара, нову туристичку сигнализацију у Јошаничкој бањи и на Копаонику, а завршен је и мост у Рватима. У завршној фази је и пројекат енергетске санације вртића у Баљевцу. Између два Дана општине потписано је неколико уговора за реализацију важних пројеката. Међу најзначајнијима су изграња дечијег инклузивног игралишта у вртићу „Весело детињство“ у Рашки, рехабилитација саобраћајнице од ЈАТ апартмана и ГРАНД хотела до државног пута IIа-211 на Копаонику, израда пројектно-техничке документације за успостављење регионалног центра за управљање отпадом за општине Рашку и Тутин и град Нови Пазар, наставак радова на уређењу парка у Јошаничкој Бањи, као и за регулацију и партерно уређење дела реке Јошанице и Самоковке. Укупна вредност ових пројеката је 90 милиона динара.
Важно је да поменем да је у току припрема документације за реализацију значајних инфраструктурних пројеката: у завршној фази је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и доградњу водоводне мреже на Копаонику. Средства за реализацију пројекта у вредности од 2 милиона евра биће обезбеђена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Припрема се и документација за решавање питања отпадних вода у Јошаничкој Бањи и на Копаонику. У реализацији је и пројекат унапређења енергетске ефикасности јавног осветљења општине Рашка који се спроводи у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и УНДП“.
На крају свог обраћања председник је изразио наду „да ћемо упркос специфичним условима рада и тешкоћама са којима је суочен цео свет, успети да остваримо планиране програме и да се припремимо за нове инвестиционе циклусе“.
Честитајући овогодишњим добитницима признања, председник је истакао:
„Својим примером, у времену пуном изазова, показали сте нам шта значи пожртвованост, храброст, пажња и љубав према онима којима је тешко. Хвала вам на свему што сте учинили за Рашку и Рашчане.
Драги суграђани, срећан вам Дан општине“.
У другом делу Свечане седнице СО Рашка, председник општине Рашка Игњат Ракитић уручио је награде овогодишњим лауреатима.
Одлуком СО Рашка, РАШКА ПОВЕЉА за 2020.годину припала је ДОМУ ЗДРАВЉА РАШКА за успешну борбу против Ковид 19. У образложењу се наводи: „Лечећи оболеле од Ковида 19, доктори, техничари и медицинске сестре, возачи и спремачице Дома здравља Рашка, показали су изузетну пожртвованост, хуманост и посвећеност. Захваљујући њиховом професионализму, храбрости и одговорности Рашка се успешно борила са Ковидом 19. Током претходних месеци, примили су преко 6.500 пацијената и урадили 3.000 тестирања“. У име Дома здравља награду је примио директор ове установе др Милисав Гаљак.
ЗАХВАЛНИЦА СО Рашка додељена је ВОЛОНТЕРСКОМ ЦЕНТРУ који је у данима ванредног стања изазваног пандемијом Ковида 19 окупио више од 70 младих људи спремних да помогну најугроженијим становницима општине Рашка. У образложењу се, између осталог, каже: „Своју хуманост показивали су сваког дана обилазећи оне којима је помоћ била неопходна. Одговорили су на сваки позив, информисали грађане о актуелној ситуацији, обављали куповину намирница и лекова, подизали пензије, плаћали рачуне. На терен су изашли 500 пута. Поделили су преко 5.000 пакета хуманитарне помоћи“. Захвалница је уручена координаторки Волонторског центра Ивани Илић.
Одлуком СО Рашка ЗАХВАЛНИЦА за 2020.годину додељена је и Зорици Марковић, власници кројачке радње, која је сашила и грађанима Рашке поклонила 7.000 заштитних маски.

Прочитано 1892 пута