email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 20 мај 2020 14:26

ОДРЖАНА 80.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

На седници ОB усвојен је Извештај о раду Општинског јавног правобранилаштва у 2019.години, као и Програм рада правобранилаштва за 2020.годину. У прошлој години Општинско правобранилаштво је примило 307 нових предмета, што са 127 предмета пренетих из 2018.године, значи да су у раду била 434 предмета. Решено је 296 предмета. Општинско правобранилаштво било је углавном ангажовано у праничној и управној области.
Чланови Општинског већа усвојили у извештаје о раду за 2019.годину јавних предузећа и установа чији је оснивач Општина Рашка.
У извештају ЈКП „Путеви“ између осталог се наводи да је ово предузеће током протекле године санирало око 44 километра макадамских путева. Највише се радило на територији МЗ Казновиће, Никољача, Милатковиће и Рудница, а путна инфраструктура је реконструисана и у другим МЗ. Наплаћене су 1.432 паркинг карте, издато је 45 паркинг карата за инвалидна лица. За услуге паркирања у 2019.години фактурисано је скоро 18 милиона динара, од тога више од 8.700.000 динара на територији града и нешто преко 9 милиона динара на Копаонику.
ЈКП „Рашка“ је током протекле године санирало водоводну мрежу на местима где су примећени највећи губици и где су се дешавале хаварије. Из фабрике воде у Беоцима дистрибуирано је преко 1,5 милиона кубних метара воде за Рашку и преко 500.000 кубних метара за Баљевац. Набављен је ауто-смећар са надоградњом за потребе одвожења смећа са Копаоника. Кроз прихватилиште за напуштене животиње прошло је око 150 паса и сви су били збринути по законској процедури. Удомљено је 45 паса. Проценат наплате услуга од физичких лица је преко 90%, а код правних је виши. У извештају се констатује и неопходност реконструкције фабрике воде у Беоцима и решавање проблема са водоводном и канализационом мрежом на Копаонику.
Чланови ОВ су прихватили Извештај о раду ТО Рашка за 2019.годину. Поред редовних промотивних активности и учешћа на међународним сајмовима, ТО је уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Општине Рашка радила на унапређењу туристичке понуде, посебно у Јошаничкој бањи. Захвљујући свим улагањима Рашка је добила модеран и добро уређен балнеолошки центар, а отворена је и амбуланта за физикалну медицину.
Већници су усвојили Извештај о раду Центра за културу „Градац“. У документу се између осталог наводи да је библиотечки фонд повећан набавком преко 1.000 књига. Одржане су 2 трибине „Књиге које су ми промениле живот“. Најзначајнија музејска делатност односила се на уређење спомен – комплекса посвећеног Милунки Савић. Центар је од Министарства културе добио милион динара за реализацију мултимедијалне едукативне поставке чији је аутор Душан Јововић, мултимедијални уметник. У оквиру издавачке делатности објвљено је или припремљено за штампу 15 наслова. У галерији је приређено 10 изложби. Организоване су традиционалне манифестације као што су Смотра рецитатора, „Дани краљице Јелене“, „Дани Милунке Савић“. Манифестација „Музеји за 10“ имала је различите програме попут изложби, концерата, трибина, предавања и радионица за децу и одрасле. 26.РДС су одржане од 15.до 19.августа, а током 5 дана публика је могла да прати различите програме од трибина до позоришних представа, концерата, предавања, промоција књига, дечјих програма. РДС је претходила Међународна ликовна колонија „Академија Јелена Анжујска“ која је организована 18.пут. Прошле године било је премијерно издање Винтер Гитар Арт фестивала на Копаонику.
На седници је усвојен и Извештај о раду Спортског центра Рашка.
Општинско веће је усвојило Годишњи програм мера и радова на смањењу ризика од поплава за 2020.годину, као и Оперативни план одбране од поплава.
Чланови Већа су усвојили Одлуку о измени Одлуке о Општинском већу, чиме је извршено усклађивање овог документа са одредбама Закона о локалној самоуправи. Општинско веће чине председник општине, заменик председника, као и чланови које бира Скупштина на предлог председника. ОВ може да има од 5 до 11 чланова, што зависи од броја становника. Општина Рашка ће убудуће имати 7 већника. Ова измена ће се примењивати након избора.
На седници је усвојена и Одлука о екстерној ревизији буџета општине Рашка коју ће обавити независна ревизорска кућа. Данас је усвојен Годишњи извештај о раду Комисије за утврђивање последица елементарних непогода. У 2019.години Комисији је достављено 17 захтева. 5 је одобрено. Укупно је за санацију штете утрошено 235.000,00 динара. Веће је усвојило и Годишњи извештај о раду Комисије за социјална питања. Током 2019.години Комисији се обратило 160 грађана. 138 захтева за пружање једнократне помоћи је решено позитивно. Укупно је утрошено 2.317.000,00 динара.

 
20.05.2020.године

Прочитано 2678 пута