Одштампајте ову страницу
четвртак, 16 април 2020 17:29

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ 16.04.2020.

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Завод за јавно здравље Краљево саопштио је касно синоћ да су још 2 особе са територије општине Рашка позитивне на вирус корона. Ради се о особама женског пола 1972. и 1987.годиште. 5 тестираних узорака је било негативно. Укупан број инфицираних новим вирусом од почетка епидемије попео се на 23. 4 особе су излечене.
Закључно са јучерашњим даном, преко портала еУправа и сајта raska-covid19.rs поднето је 65 захтева за издавање потврде за кретање у време полицијског часа. 43 захтева су решена позитивно, 13 је одбијено јер су били неосновани, док се 9 захтева налази у процедури.
Као што је познато, Влада Републике Србије је на порталу еУправа покренула електронску услугу за издавање дозвола за кретање током полицијског часа грађанима који пружају услугу социјалне помоћи другим особама. Грађани на порталу еУправа попуњавају одређене податке који се онда прослеђују општинама и градовима. У складу са процедуром коју је утврдило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, општине и градови издају потврде за кретање и достављају их грађанима електронским путем.
У складу са одлуком Владе Републике Србије деца и одрасли са аутизмом и другим сметњама у развоју моћи да се крећу било када за време полицијског часа без временског ограничења, уз пратњу једне особе. Кретање је дозвољено у кругу од 200 метара од места становања и уз поштовање мера заштите и социјалног дистанцирања.
У протеклој недељи више од 50 особа било је ангажовано у Волонтерском центру Рашка. Просечан број позива које грађани сваког дана упуте Волонтерском центру је 50. Прошле недеље волонтери из Рашке, Руднице, Баљевца и Јошаничке Бање су изашли на терен више од 120 пута. Преко 200 пакета помоћи подељено је најугроженијим особама и пензионерима са најнижим примањима. Закључно са данашњим даном прехрамбене и хигијенске пакете добило је више од 1.500 грађана Рашке из соијално најосетљивијих категорија.

Прочитано 842 пута