Одштампајте ову страницу
понедељак, 16 март 2020 11:17

ЗАКЉУЧАК о мерама за спречавање, сузбијање и гашење епидемије вируса COVID-19 на територији општине Рашка

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Ha основу члана 1. Одлуке о проглашењу ванредног стања ("Службени гласник РС", бр. 29/20) и члана 139. став 1. Статута општине Рашка ("Службени гласник општине Рашка" број 197/18), Штаб за ванредне ситуације општине Рашка, дана 16. марта 2020. године, доноси следећи

ЗАКЉУЧАК
о мерама за спречавање, сузбијање и гашење епидемије вируса
COVID-19 на територији општине Рашка

I
У циљу спречавања, сузбијања и гашења епидемије вируса COVID-19 на територији општине Рашка, у време трајања ванредног стања, утврђују се следеће мере:
- Наређује се начелнику Општинске управе и директорима јавних предузећа и установа да обезбеде довољну количину дезинфекционих средстава, средстава за хигијену и да преко својих службеника врше редовно дезинфиковање просторија и објеката Општинске управе и јавних предузећа и установа. Такође, потребно је обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на сваком улазу, као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин у Општинској управи, јавним предузећима и установама у којима због природе посла долази већи број људи.
- Наређује се Предшколској установи „Весело детињство“ да престане са даљим радом.
- Наређује се Центру за културу, образовање и информисање Градац да затвори за коришћење биоскопске сале у Рашки, Баљевцу и Јошаничкој Бањи.
- Наређује се Општинској управи Рашка да затвори дневни боравак за децу и одрасле са сметњама у развоју.
- Ограничава се радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, спортских кладионица и осталих) и они ће моћи да буду отворени од 8 до 20 сати. У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторијама дозвољено је присуство највише педесет лица. Забрана окупљања за више од педесет лица односи се и на окупљања поводом свадби, крштења, рођендана, других прослава и традиционалних манифестација.
- Налаже се Инспекцијским службама општине Рашка да врше контролу спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката.
- Забрањује се рад свим спортским објектима, теретанама и играоницама.
- Налаже се начелнику Општинске управе и директорима јавних предузећа и установа да омогуће рад од куће тешким хроничним болесницима, лицима старијим од 60 година, као и осталим лицима чији се рад може обављати од куће.
- Налаже се ЈКП „Рашка“ да ограничи радно време пијаца у Рашки, Баљевцу и Копаонику од 08,00 до 15,00 часова сваког дана.
- Оснива се Волонтерски центар општине Рашка са циљем организовања и пружања помоћи најстаријим суграђанима као што је доношење намирница и лекова на кућу и организовање лекарске помоћи. Сви којима је помоћ потребна могу се јавити на телефон 064/81-60-989. За координатора рада Волонтерског центра општине Рашка именује се Ивана Илић, координатор канцеларије за младе.
- Налаже се председницима месних заједница и шефовима месних канцеларија да прате стање на терену и да о потреби достављања лекова хроничним болесницима и пензионерима обавештавају Волонтерски центар.
- Наређује се лицима која обављају делатност јавног превоза и ауто такси превозницима на територији општине Рашка да редовно дезинфикују своја возила.

II
Овај Закључак ступа на снагу даном доношења.

III
Закључак објавити на огласној табли општине Рашка, званичној интернет страници општине Рашка и у свим локалним медијима.


ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ РАШКА
Број: Сл.
Дана: 16. марта 2020. године


КОМАНДАНТ ШТАБА

Игњат Ракитић

Прочитано 2963 пута Последњи пут измењено понедељак, 16 март 2020 12:52

Најновије од Општинска управа Рашка