email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
среда, 05 фебруар 2020 14:47

Завршна конференција „Са Општином на ТИ“ као увод у нове активности

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

У Рашки је 4. фебруара 2020. одржана завршна конференција пројекта „Са Општином на ТИ“, који су заједнички реализовали Развојни центар за младе и Општина Рашка уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.

Конференција је окупила представнике локалне администрације, младе, удружења грађана, школе и друге институције које се баве младима, показујући како синергија у пракси треба да изгледа. Догађај су свечано отворили Слободан Ристовић, секретар Скупштине општине Рашка и Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

„Млади имају идеје, локална администрација механизме да добре идеје спроведе у дело. Овај пројекат показао је како се комуникација може интензивирати на обострано задовољство и како су млади спремни да дају свој допринос за унапређење квалитета живота заједнице када знају да има ко да их саслуша“, истакла је том приликом Александра Кнежевић.

Једно за другим, у наставку су следили презентација остварених резултата, представљање публикације „Мој лични водич кроз локалну администрацију – партиципација за почетнике“, те утисци о пројекту из угла одборника и из угла вршњачких едукатора. Ипак, посебно продуктивним сматрамо рад у мањим групама, који је изнедрио низ креативних идеја за даље деловање на теме пројекта, током кога су млади упознати и са тим да имају могућност утицаја на одабир стратешких приоритета које ће Општина Рашка посебно подржавати у наредном периоду.

Вршњачке едукаторке Јована Вељовић и Вања Вукадиновић добиле су и значајно признање за свој ангажман у склопу пројекта – проглашене су најактивисткињама, уз наду да ће и у наредном периоду наставити да спроводе активности од значаја за заједницу.

На самом крају, Александра Кнежевић упознала је присутне са плановима за даље – успостављеним партнерством са општинама Куршумлија и Блаце и већ поднетим заједничким пројектом, иницијативама за даље деловање у Новом Пазару, али и идејама за ширење концепта пројекта на национални ниво.

Пројекат „Са Општином на ТИ“ имао је циљ приближавање рада локалне администрације младима, те успостављање канала комуникације између младих и локалне власти, те верујемо да је обуком 20 вршњачких едукатора, одржавањем 36 јавних часова са неколико стотина младих полазника, информисањем 5000 младих о темама кроз онлајн кампању, пилотирањем координационог механизма „Питајте одборника“, израдом Водича и успостављањем нових партнерстава пре и током завршне конференције – тај циљ и остварен.

Посебно смо поносни што је завршној конференцији присуствовала и делегација Средње техничке школе из Новог Пазара, која је угостила једну од радионица током пројекта и показала спремност да заједничким снагама уђемо у наставак процеса, свесни значаја повезивања омладинског и образовног сектора.

Конференцији је присуствовала и представница Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, чије је присуство дало додатни ветар у леђа учесницима конференције, јер су дошли до низа значајних информација о предстојећим активностима Амбасаде које се односе на цивилни сектор.

Прочитано 2501 пута