email: info@raska.org.rs | Тел: 036/736-244 | Адреса: Ибарска бр.2,36350 Рашка

A- A A+
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • slider6.jpg
  • slider7.jpg
  • slider8.jpg
понедељак, 25 март 2019 13:50

ОДРЖАНА 57.СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Општинско веће је, уз одређене измене и сугестије, усвојило Одлуку о утврђивању назива улица и тргова. Након расписаног конкурса за достављање иницијатива за називе улица, Комисија је у складу са Елаборатом о уличном систему који је урадиo РГЗ и на основу препорука Министарства државне управе, сачинила коначни предлог. Чланови Већа су предложили да се одустане од давања имена платоу испод цркве и да се грађанима упути посебан позив за изјашњавање и давање предлога како за назив платоа, тако и за назив градског трга. Такође, предложено је и да се преименовање улица Тодора Милићевића и Милуна Ивановића из техничких и практичних разлога одложи за касније.
Веће је усвојило Одлуку о Месним заједницама на територији општине Рашка. Овај документ донет је како би се извршило усклађивање општинских аката са изменама и допунама Закона о локланој самоуправи и то у делу који се односи на месну самоуправу. Најважније промене у односу на досадашња решења налазе се у систему избора за чланове Савета МЗ који ће се убудуће спроводити непосредним и тајним гласањем. У оквиру ових измена налазе се и одредбе о органима који спроводе изборе за чланове Савета МЗ и одредбе о кандидовању, спровођењу избора и утврђивању изборних резултата.
Чланови Већа усвојили су Одлуку о измени и допуни Одлуке о организацији Општинске управе Рашка. Овим изменама у Одсеку за инвестиције образује се Служба за инспекцијске послове, док ће Општински услужни центар убудуће функционисати као део Службе за људске ресурсе.
Већници су усвојили Одлуку о мрежи основних школа и предшколских установа на територији општине Рашка којом се утврђује број и просторни распоред основних школа. На територији општине Рашка постоје 4 основне школе са издвојеним одељењима и једна предшколска установа која такође има своја издвојена одељења.
На седници Већа усвојен је Извештај о раду ЦК „Градац“ у 2018.години. Центар за културу је у претходној години у оквиру библиотечке делатности набавио око хиљаду наслова, у оквиру музејске делатности опремљена је родна кућа Милунке Савић у Копривници, а завршавају се и радови на уређењу спомен-комплекса у Јошаничкој Бањи. У издању ЦК „Градац“ објављено је 7 књига, а у градској галерији одржано је 14 изложби. ЦК „Градац“ богатији је за још један легат, тако да од прошле године уз легат Милорада Милошевића Бревинца, Центар поседује и легат професора Радослава Павловића.Традиционалне културне манифестације одржане су у складу са планом и програмом.
Општинско веће прихватило је Извештај о реализацији програма подршке пољопривреди за 2018.годину, као и Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2019.годину. Укупан буџет за субвенционисање регистровних газдинстава износи 20 милиона динара.
Чланови Већа усвојили су одлуку о додели награда и стипендија ученицима и студнтима за 2019.годину. Награде у новчаном једнократном износу од 10, односно 5.000,00 динара добиће 4 ученика, а општинске стипедије добиће 47 студената, као и 14 студената из друштвено осетљивих група. Општинске стипедије се повећавају на 7.000 динара.
Општинско веће је усвојило Правилник о финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана из области спорта, као и Одлуку о расподели средстава буџета општине Рашка намењених спорту. Укупни буџет за спорт износи 15 милиона динара, а на финансијску подршку моћи ће да рачуна 16 клубова.
Данас је усвојен и Извештај о раду Комисије за заштиту животне средине у 2018.години. За спровођење различитих еколошких програма комисије је у претходној години потрошила нешто више од милион и двеста хиљада динара. На седници је усвојен и Програм заштите и унапређења животне средине за 2019.годину који обухвата активности попут уклањања дивљих депонија, изношење кабастог смећа, набавку контејнера, одржавање зелених површина, организовање наградних еколошких акција и организовање велике акције чишћења. Буџет комије је 1.550.000.
Већници су усвојили Одлуку о финансирању програма удружења грађана. На 6 конкурса пристигло је 36 предлога пројеката. У складу са правилима одлучивања, на Већу је донета одлука о суфинансирању програма из 4 области – друштвена брига о деци, хуманитарне активности, женска права и превенција насиља и дискриминације и реализација пројекатарегионалних удружења која имају чланове са пребивалиштем на територији општине Рашка.
Општинско веће је усвојило записник о раду Комисије за социјална питања. Комисији су упућена 22 захтева. 16 захтева је прихвћено, од 5 подносилаца ће се захтевати допуна документације, док је један захтев одбијен као неоснован.
Чланови већа су усвојили и записник о раду Комисије за утврђивање последица елементарних непогода и других несрећа. Комисији су упућена 4 захтева. Три су одбијена као неоснована, док ће једна породица моћи да рачуна на помоћ за санацију последица пожара.

 
25.03.2019.године

Прочитано 4516 пута